Motivasyonel ve demografik faktörlerin rekreasyonel olanaklara dayalı yapılan destinasyon tercihleri üzerine etkisi
The effects of motivational and demographic factors in destination choices based upon recreational opportunities
- Tez No: 339574
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAKÜÇÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Turizm, Motivasyon, Destinasyon Tercihi, Recreation, Tourism, Motivation, Destination Choice
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Motivasyonel ve Demografik Faktörlerin Rekreasyonel Olanaklara Dayalı Yapılan Destinasyon Tercihleri Üzerine EtkisiBu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin rekreasyonel olanaklara dayalı yaptıkları destinasyon tercihinde motivasyonel ve demografik faktörlerin etkisinin belirlenmesidir.Örneklem grubunu Ankara ilinde yer alan Bilkent Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversite'sinde öğrenim gören 435 kadın (%62.1) ve 265 erkek (%37.9) olmak üzere toplam 700 ( yaş = 20.85, SS= 1.61) öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada kullanılan veri toplama aracının birinci bölümünde öğrencilerin kişisel bilgilerine yönelik sorulara yer verilmiştir. İkinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerde araştırmacı tarafından geliştirilen ve geçerlik güvenirliği yapılan, sırasıyla ?Destinasyon Tercihinde Rekreasyonel Aktiviteler Ölçeği? (DTRAÖ), ?İçsel Seyahat Motivasyonları Ölçeği? (İSMÖ) ve ?Dışsal Seyahat Motivasyonları Ölçeği? (DSMÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde ?Hiyerarşik Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi? ve ?Çok Değişkenli ANOVA? analizleri kullanılmıştır. İstatistiksel analizler, %95 güven aralığı ve ?= .05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçları, destinasyon tercihi yaparken rekreasyonel aktivitelere önem verilmesinin içsel ve dışsal seyahat motivasyonları yoluyla açıklanabildiğini göstermektedir. Üniversite öğrencilerinin destinasyon tercihi yaparken rekreasyonel aktivitelere önem vermelerinde daha çok içsel seyahat motivasyonlarının etkili olduğu anlaşılmıştır. Manidarlık düzeyine göre sırasıyla ?hareket?, ?görgü-keşif?, ?ziyaret? ve ?uzaklaşma? motivasyonları yüksek olan öğrenciler destinasyon tercihinde rekreasyonel aktivitelere daha fazla önem vermektedir. Dışsal seyahat motivasyonları, üniversite öğrencilerinin destinasyon tercihleri esnasında rekreasyonel aktivitelere önem vermelerinde ikincil önem arz etmektedir. Buna göre ?kültürel zenginlik?, ?doğal zenginlik? ve ?popülarite? motivasyonları manidar düzeyde önemlidir. Araştırmada elde edilen diğer sonuçlara göre kadın öğrencilerin erkek öğrencilere oranla destinasyon tercihinde rekreasyonel aktivitelere daha fazla önem verdiği, devlet üniversitesi öğrencilerinin vakıf üniversitesi öğrencilerine göre destinasyon tercihinde rekreasyonel aktivitelere daha fazla önem verdiği, kendilerini orta refah düzeyinde olarak tanımlayan öğrencilerin iyi refah düzeyinde olarak tanımlayan öğrencilere göre destinasyon tercihinde rekreasyonel aktivitelere daha fazla önem verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Effects of Motivational and Demographic Factors in Destination Choices Based Upon Recreational OpportunitiesThe aim of this study is to determine the effects of motivational and demographic factors in the destination choices of university students based upon recreational opportunities.700 students in total, including 435 females (62.1%) and 265 males (37.9%), from the universities of the city of Ankara including Bilkent University, Atılım University, Hacettepe University and Gazi University, constitute the sample group ( age = 20.85, SD= 1.61).In the first section of the data collection tool, questions regarding personal information about the students were included. In the second, third and fourth sections, ?Scale of Recreational Activities in Destination Choices? (SRADC), ?Scale of Intrinsic Travel Motivations? (SITM), and ?Scale of Extrinsic Travel Motivations? (SETM) which had been developed by the researcher himself and whose validity and reliability had been confirmed, were used in order. ?Hierarchical Multiple Linear Regression Analysis? and ?Multivariate ANOVA Analysis? were used in the analysis of data. Statistical analysis were evaluated at the level of 95% confidence interval and ?= .05 significance.According to research results, attaching importance on recreational activities while making destination preferences can be explained by intrinsic and extrinsic travel motivations. It was understood that while university students were making destination preferences, intrinsic travel motivations were primary effective in placing importance on recreational activities. With respect to significance level, students whose ?travel?, ?discovery?, ?visit? and ?distancing? motivations were high gave much importance to recreational activities in their destination preferences. While attaching importance to recreational activities, extrinsic travel motivations presented a secondary significance in due course of university students? destination preferences. Hereunder, ?cultural richness?, ?natural richness? and ?popularity? motivations are important at a significant level. Considering the other results attained at the research, it was seen that female students gave importance to recreational activities relatively more than male students, students at state universities gave more importance to recreational activities than the ones at the private universities and the students who defined themselves as being in a moderate level of welfare gave more importance to recreational activities than the students who defined themselves as being in a good level of welfare.