Kuşburnu olarak satılan bitkiler üzerinde fitoterapötik çalışmalar
Phytotherapeutic studies on plants sold as rosehip
  1. Tez No: 339573
  2. Yazar: HATİCE ÖZLEM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM DELİORMAN ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşburnu, Avrupa Farmakopesi, Kalite kontrol, Rosehip, European Pharmacopoeia, Quality control
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kuşburnu Anadolu'da bronşit, şeker hastalığı, soğuk algınlığı ve hemoroit tedavisinde halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Çalışmada, aktarlarda satılan kuşburnu örneklerinde makroskobik, mikroskobik analizler, bütün kül, kurutmada kayıp, yabancı madde analizleri yapılmıştır. Örneklerin askorbik asit içerikleri Ultra Performance Liquid Chromatography-Time of Flightmass Spectrometer (UPLC-TOF-MS) tekniği kullanılarak tespit edilmiştir. Ayrıca örneklerin antioksidan aktiviteleri (DPPH, ABTS) ile total fenol miktarları arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Örneklerin antioksidan aktivitelerinin oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak Avrupa Farmakopesi monograflarına göre bu örneklerde kalite kontrol analizleri yapılmıştır ve aktarlarda satılan kuşburnu örneklerinin farmakope kriterlerini karşılamadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rose hip has been used in treatment of diabetes mellitus, cold, hemorrhoid and bronchitis as folk medicine. In this study, macroscobic, microscobic, total ash, loss on drying and foreign matter analysis of Rose hip samples that are sold by herbalists were done. Ascorbic acid contents of the extracts were determined by using Ultra Performance Liquid Chromatography-Time of Flightmass Spectrometer (UPLC-TOF-MS). The correlation was investigated between antioxidant activities (DPPH, ABTS) and total phenolic contents in rose hip samples. Antioxidant activities of the samples were found to be high. Results were indicated that rosehip samples being sold in herbalists do not meet the requirements of European Pharmacopoeia.