Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Acil Servisi'ne yüksekten düşme nedeniyle başvuran hastaların analizi
The analysis of patients who came to the Trakya University Research and Training Centre Emergency Department because of the fall from height
- Tez No: 339679
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Yüksekten düşme, yetişkin, acil servis, travma, travma skorları, Fall from height, adult, emergency department, trauma, trauma scores
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı yüksekten düşme öyküsü olan travma hastalarının demografik özelliklerini ve bu hastalarda mortalite açısından önemli faktörleri belirlemektir. Şubat 2010 ile Şubat 2012 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Acil Servisine yüksekten düşme öyküsüyle gelen ve/veya getirilen 354 hastaya ait veriler retrospektif olarak incelendi. Her olgu için yaş, cinsiyet, düşme nedeni, düşme yeri, düşme yüksekliği, düşülen ay, RTS, CRAMS, AIS, ISS, NISS, TRISS ve GKS değerlerini içeren bir standart form dolduruldu. Çalışmaya alınan 354 yüksekten düşme öyküsü olan travma olgusunun 244 (% 68.9)?ü erkek 110 (% 31.1)?u kadındı. Olguların 347 (% 98)?si yaşadı, 7 (% 2)?si öldü. Olguların yaş ortalaması 40.23±16.19 idi. Hastaların yaş gruplarına gore dağılımı incelendiğinde en büyük grup 106 (% 29.9) kişi ile 18-29 yaş grubu idi. Düşme olayları en çok Ağustos ayında gözlendi. Olguların 97?si (% 27.4) işçi, 56?sı (% 15.8) öğrenci, işçi, 48?i (% 13.6) ev hanımıydı. Ölenlerin 4?ü işçi, 2?si ev hanımı, 1?i ise emekliydi. Düşme nedeni olguların 4?ünde (% 1,1) özkıyım, 350?sinde (% 98.9) ise kaza idi. Ölüm oranı kazalarda % 1.42 intiharlarda % 50 olarak belirlendi. Düşme yerleri incelendiğinde birinci sırayı merdivenden düşmeler [n=79 (% 22.3)], ikinci sırayı inşaattan düşmeler [n=54 (% 15.3)], son sırayı ise elekrik direğinden [n=7 (% 1,9)] düşmeler alıyordu. Ölümle sonuçlanan düşme olgularının 4?ü (% 57,1) inşaattan, 3?ü (% 42,9) balkondan düşme şeklinde gerçekleşmişti. Hastalar düşme yüksekliğine göre 1.0-1.9 m, 2.0-3.9 m, 4.0-5.9 m, 6.0-7.9 m ve ?8 m şeklinde beş gruba ayrıldı. Olguların % 64.1?i (n=227) 2-3.9 m?den düşmüştü. En az düşme olayı ise ?8 m?den gerçekleşmişti [n= 6 (% 1.7)]. Kazaların %64.9?u (n=.227.) 2.0-3.9 m?den düşme; intihar olguların tamamı ?8 m?den atlama sonucuydu Çalışmamız sonuçlarına göre; oluş biçimi (intihar), oluş yeri (inşaat, balkon), kafa travması, toraks travması, batın travması, subdural kanama, intraserebral kanama, pnömotoraks, hemotoraks, hemopnömotoraks, temporal fraktür, parietal fraktür, orbital fraktür, akciğer, karaciğer, dalak, böbrek kontüzyonu, karaciğer, dalak, böbrek laserasyonu, bağırsak perforasyonu, RTS, CRAMS, AIS, ISS, NISS, TRISS ve GKS?nin mortalite üzerine etkisi anlamlı bulundu. Sonuç olarak önemli bir mortalite ve sakatlık nedeni olan yüksekten düşme olgularının azaltılması için gerekli önlemlerin alınması ve yeterli eğitici çalışma yapılmasının önemi vurgulandı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is the determination of the demographic characteristics of the trauma patients who fall from height, also the important mortality factors for the same patients. Informations for 354 patients who were transported or came to the Trakya Unıversıty Research And Traınıng Centre Emergency Department for fall from height in between February 2010 and February 2012 were researched retrospectively. Standart papers, which included parameters such as age, gender, reason of fall, location of fall, height of fall , date of fall , RTS, CRAMS, AIS, ISS, NISS,TRISS and GCS for all occurences were filled out. Of 354 hired trauma patients with the history of a fall from height, 244(%68,9) were males and 110(%31,1) were females. The age average of patients was 40.23±16.19.The most occurrence(106 patients) is between 18 and 29. Fall events happened mostly in August. 97(%27.4) of patients are construction worker; 56(%15.8) of patients are student; 48(%13.6) of patients are house wife. 4 workers, 2 house wifes, 1 retiree were dead. The fall reason of 4 cases was a suicide but for 350 cases the reason was an accident.The death-rate of suicidal falls is %50 by the way the death-rate of accidental falls is %1.42. When patients were categorized according to the locations of falls; falling from the stairs[n=79 (%23,3)] took the first place whereas falling from a construction[n=54(%15,5)] came second and falling from a transmission tower[n=7(%1,9)] came last. The falls that caused mortality among all these falls were as follows: 4 from the construction, 3 from the balcony. Patients have been designated into 5 groups with respective heights 1.0-1.9 m, 2.0-3.9 m, 4.0-5.9 m, 6.0-7.9 m and >8 m. 64 percent of the occurences fell from 2- 3.9. The least occurrence of falling was above heights of 8. 64.9 percent of the falls happen to be accidents. Total percentage of suicidal attempts were consequences of a fall above 8 meters. According to results of our research, form of occurrence(suicide), location of occurrence (construction, balcony), head trauma, thorax trauma, abdominal trauma, SDK, ISK, pnomothorax, hemothorax, temporal fracture, parietal fracture, orbital fracture, lung,liver,spleen,kidney contusion, liver, spleen,kidney laceration, bowel perforation, RTS, CRAMS, AIS, ISS, NISS, TRISS and GCS have effects on mortality. As a result,it was underlined that precautions must be taken for the reduction of cases of the fall from height, which is a important reason for mortality and morbidity.