Cinsiyet farkının radyoterapiye bağlı akut akciğer toksisite üzerine etkisinin genetik prediktör olan ataksi telenjiektazi mutasyon, TGF-ß1 ve SOD2 paneli ile araştırılması
Cinsiyet farkinin radyoterapiye bağli akut akciğer toksisite üzerine etkisinin genetik prediktör olan ataksi telenjiektazi mutasyon, TGF-ß1 ve SOD2 paneli ile araştirilmasi
- Tez No: 339678
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUŞEN COŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapiye bağlı akut akciğer toksisitesi, pnömoni, genetik prediktörler, Radiotherapy induced acute lung toxicity, pneumonitis, genetic predictors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Radyasyona bağlı akciğer hasarı toraks ve etrafındaki farklı birçok tümör için uygulanan radyoterapi sonrası gözlenen, iyi bilinen bir yan etkidir. Tipik olarak iki farklı ve birbirini takip eden klinik faz olarak ortaya çıkar: pnömoni ve fibrozis. Radyoterapinin tamamlanmasından 4-12 hafta sonra görülür ve klinik olarak sessiz gidişli olabileceği gibi bazı hastalarda öksürük, dispne, ateş ve göğüs ağrısı görülebilir. Çalışmamızda ratlarda radyoterapiye bağlı akut akciğer toksisitesi üzerine cinsiyet farkının etkisinin olup olmadığının değerlendirmesi amaçlandı. Denekler kontrol erkek, kontrol dişi, radyoterapi erkek ve radyoterapi dişi olarak gruplandırıldı. Radyoterapi gruplarında ratların akciğerinin totaline tek fraksiyonda 10 Gy radyoterapi uygulandı. Kontrol gruplarına radyoterapi uygulanmadı. İzlem süresi sonrasında sakrifiye edilen ratlardan alınan akciğer dokusu ve kan örneklerinde DNA izolasyonu sonrası, ataksi telenjiektazi mutasyon, transforme edici büyüme faktörü-ß1 ve süperoksit dismutaz 2 geni incelendi. Gen panelindeki; ataksi telenjiektazi mutasyon, transforme edici büyüme faktörü-ß1 ve süperoksit dismutaz 2 genin incelenmesi sonucunda erkek ve dişi radyoterapi ve kontrol grupları arasında fark gözlenmedi. Aynı şekilde erkek ve dişi radyoterapi grupları arasında ataksi telenjiektazi mutasyon ve süperoksit dismutaz 2 gen panelleri açısından da bir fark bulunmaz iken radyoterapi alan erkek ve dişi ratlarda transforme edici büyüme faktörü-ß1 değerleri radyoterapi almayan erkek ve dişi ratlara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuçta radyoterapiye bağlı akut akciğer toksisitesini saptamak için transforme edici büyüme faktörü-ß1 geninin etkili olduğunu, fakat cinsiyet ayrımında hiçbir gen paneli ile mümkün olmamıştır. Çalışmamızda cinsiyet farklılığının radyoterapiye bağlı akut akciğer toksisitesinde etkisinin olmadığı saptandı. Bu konuda yeni çalışmaların yapılması gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Radiation lung injury is a well-known side effect after radiotherapy for different tumors in and around the thorax. Typically presents with two distinct, subsequent clinical phases: pneumonitis and fibrosis. It occurs 4?12 weeks after RT completion and can be clinically silent, although some patients may experience cough, dyspnea, fever, and chest discomfort. In our study it was aimed whether gender difference has an effect on acute lung toxicity in rats dependent on radiotherapy or not. Test subjects were grouped as control male, control female, radiotherapy male, radiotherapy female. In radiotherapy groups it was applied 10 Gy radiotherapy to right and left lungs of rats per fraction. Radiotherapy was not applied to control groups. After the observation period, ATM, TFG-?1 and SOD2 gene was examined after DNA isolation in blood samples and lung tissues taken from the sacrificed rats. Gen panel of the, ATM, TGF-?1, and SOD2 gene by examining radiation therapy and control groups did not differ between male and female. In the same way between the groups of male and female radiotherapy ATM and SOD2 gene was not found a difference in terms of panels in male and female rats receiving radiotherapy radiotherapy TGF?1 values are not significantly higher than that found in male and female rats. As a result of acute pulmonary toxicity due to radiotherapy is effective for detecting TFG-?1 'in, but it has not been possible by sex, with no gene panel. In our study it was detected gender difference has no effect in acute lung toxicity dependent on radiotherapy. It was concluded new studies must be carried out in this field.