İzole mitral anüler kalsifikasyonu, izole dejeneratif aort kapak kalsifikasyonu ve kombine mitral anüler ve dejeneratif aort kapak kalsifikasyonu olan hastalarda koroner arter hastalığı risk faktörlerinin ve koroner arter hastalığı sıklık ve derecesinin karşılaştırılması
Comparison of coronary artery disease risk factors and frequency and degree of coronary artery disease in patients over 65 years old with isolated mitral annular calcification, isolated degenerative aortic valvular calcification and combined mitral annular and aortic valvular calcification
  1. Tez No: 339688
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZYAMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KENAN YALTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral anüler kalsifikasyon, dejeneratif aort kapak kalsifikasyon, aterosklereoz, koroner arter hastalığı, Mitral annular calcification, degenerative aortic valvular calcification, atherosclerosis, coronary artery disease
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Kapak kalsifikasyonları genellikle aterosklerozun belirteçleri olarak düşünülmektedirler. Daha önceki çalışmalarda arter duvarı ya da kalp kapaklarındaki kalsifikasyonların kardiyovasküler morbidite veya mortalitenin tüm sebepleri ile pozitif ilişkisi ortaya konmuştur. Biz çalışmamızda izole mitral anüler kalsifikasyon, izole dejeneratif aort kapak kalsifikasyon, kombine mitral anüler kalsifikasyon ve dejeneratif aort kapak kalsifikasyon ile kapak patolojisi olmayan grubu koroner arter hastalığı risk faktörleri, koroner arter hastalığı ve ciddiyeti arasındaki ilişki açısından karşılaştırdık. Bu amaçla çalışmaya Trakya Üniversitesi Kardiyoloji Kliniğine daha önce başvurmuş olan 65 yaş ve üzeri toplam 241 hastanın ekokardiyografi, koroner anjiografi raporları ve risk faktörleri açısından dosya kayıtları tarandı. Çalışmanın sonuçları göstermiştir ki; mitral ve/veya aortik valvüler kalsifikasyona sahip olan hastalarda bu duruma sahip olmayan bireylere göre koroner arter hastalığı daha fazla rastlanmaktadır. Kombine mitral anüler ve dejeneratif aort kapak kalsifikasyonu olan hastalarda hiperlipidemi daha sık gözlenirken diğer risk faktörleri ile kalsifikasyon türü arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Önemeli bir sonuç olarak üç damar hastalığı ve sol ana koroner damar hastalığı olan hastaların sıklığı diğer gruplara nazaran kombine kalsifikasyon olan grupta daha fazlaydı. Fakat diğer herhangi bir grupla damar hastalığı arasında herhangi bir ilişki yoktu. Sonuç olarak bu çalışma göstermiştir ki; valvüler kalsifikasyon varlığı koroner arter hastalığı varlığı açısından önemli bir belirteç olarak öne sürülebilir. Ayrıca ağır valvüler kalsifikasyon ile ciddi koroner arter hastalığı arasındaki ilişki öne sürülebilir. Bu konuyu aydınlatmak için çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Valvular calcifications are usually considered as determinants of atherosclerosis. In the previous studies it has been demonstrated that arterial wall or valvular calcifications are directly associated with all the causes of cardiovascular morbidity or mortality.In this study, we aimed to make a comparison among patients with isolated mitral annular calcification, with isolated degenerative aortic valvular calcification, with combined mitral annular and degenerative aortic valvular calcifications, and paitents without any valvular pathology in terms of presence and severity of coronary heart disease and risk factors for atherosclerosis. For this purpose, we retrospectively reviewed the hospital records of the elderly patients (65 years and older) who had previously been admitted to the cardiology department of Thrace University Hospital to obtain information about their echocardiograhy, coronary angiography records and about their general cardiac risk profile including risk factors for atherosclerosis, etc.. Results of the study have demonstrated that patients with mitral and /or aortic valvular calcification were more likely to have coronary artery disease compared to those without these pathologies. Hyperlipidemia was found to be encountered more frequently in patients with combined mitral annular and degenerative aortic valvular calcification whereas there was no appearant association between other risk factors and calcification type. Importantly, the frequency of patients with three vessel and left main disease were found to be significantly higher in the combined mitral annular and degenerative aortic valve calcification group compared to other groups. However, there was not any significant relation between any other patient group and type of the vessel disease. In conclusion; the present study has suggested valvular calcification as an important determinant of coronary artery disease, and has also demonstrated a significant association between severe valvular calcification and severe coronary artery disease. However, multicenter , prospective studies are still warranted to illuminate this issue.