Erken dönem difüzyon ağırlıklı MR görüntülemede akut iskemik lezyon paternlerinin inme alt tipleri ile ilişkisi
Association of early diffusion-weighted magnetic resonance imaging lesion patterns and stroke subtypes in acute ischemic stroke
- Tez No: 339687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BABÜRHAN GÜLDİKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, ateroskleroz, kardiyoembolizm, laküner infarkt, Ischemic stroke, diffusion weighted magnetic resonance imaging, atherosclerosis, cardioembolism, lacuner infarction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
İnmenin etiyolojik nedenlerinin zamanında ve hızlı şekilde ortaya konması tedavi ve prognozu etkilemektedir. Bu nedenle yapılan beyin görüntüleme bulgularının sınıflama yöntemleri ile birlikte sistematik olarak değerlendirilmesi kritik rol oynamaktadır. Biz bu çalışmamızda akut iskemik inme ile başvuran hastalarda difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemede lezyon paternlerinin inme alt tipleri ile ilişkisini araştırdık. Çalışmaya akut iskemik inme tanısı ile yatırılarak tedavisi yapılmış olan ardışık 150 hasta alındı ve retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuar bilgileri ile `Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment? sınıflama sistemine göre her hasta için iskemik inme alt tipi belirlendi. Hastaların yapılmış olan difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleri incelendi ve lezyon paternleri saptandı. Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme paternleri tek lezyon, bir vasküler alanda multipl ve birden fazla vasküler alanda multipl lezyon olarak üçe ayrıldı. Daha sonra bu gruplarda lezyon boyut ve yerleşimlerine göre tekrar alt gruplara ayrıldı. Belirlenen iskemik inme alt tipleri ile difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans lezyon paternleri arasındaki ilişkiler araştırıldı. Küçük damar hastalığında difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans lezyon dağılımları büyük arter aterosklerozu ve kardiyoemboli gruplarına göre anlamlı farklılık gösterdi. Küçük damar hastalığında difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans lezyonu diğer gruplara göre belirgin olarak tek lezyon ve subkortikal yerleşimli 15 mm?den küçük olma eğilimindeydi. Büyük arter aterosklerozu ve kardiyoembolizm gruplarında da multipl lezyon oranı küçük damar hastalığına göre daha yüksek orandaydı. Sonuç olarak akut iskemik inmede infarkt etiyolojisi ve mekanizmasının erken dönemde saptanmasında difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans lezyon paternleri küçük damar hastalığında ayırt edici öneme sahiptir. Büyük arter aterosklerozu ve kardiyoembolizm grupları arasında difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans lezyon paternleri farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
With the revealing of stroke etiology in a quick and timely manner, treatment and prognosis is favourably affected. For this reason, the systematic evaluation of brain imaging findings, together with the classification methods play a critical role. In our study, we have investigated the relationship between stroke subtypes and diffusion magnetic resonance imaging lesion patterns in patients with acute ischemic stroke. In this study, 150 consecutive patients, who has been hospitalized with the diagnosis of acute ischemic stroke were evaluated retrospectively. Patient records were evaluated, and ischemic stroke subtype for each patient was determined according to `Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment? stroke classification system. The lesion patterns of diffusion magnetic resonance images were recorded. The lesion patterns were identified as a single lesion, scattered lesions in one vascular territory and scattered lesions in multipl vascular territories. Subsequently these lesions were further divided into subgroups. The relationship between the diffusion magnetic resonance imaging lesion patterns and ischemic stroke subtypes was investigated. The diffusion magnetic resonance imaging lesion patterns in small vessel disease showed significant differences from those of the large artery atherosclerosis and cardioembolism groups. In the small vessel disease group, the diffusion weighted magnetic resonance imaging lesions tend to be distinctively solitary, smaller than 15mm and subcortical. Within the large artery atherosclerosis and cardioembolism groups, the multipl scattered lesion pattern was higher than other lesion patterns. Evaluation of diffusion weighted magnetic resonance imaging lesion patterns is critical in the early detection of stroke etiology and mechanism in acute ischemic stroke. Especially, the lesion pattern in small vessel disease have a distinctive significance. The diffusion weighted magnetic resonance imaging lesion patterns did not differ among the large artery atherosclerosis and cardioembolism groups.