Rotterdam, AES ve National Institutes of Health kriterlerine uyan PKOS'lu hastaların biyokimyasal değerlerinin ve insülin direncinin karşılaştırılması
Comparing biochemical values and insulin resistance of patients with pcos which corrensponds with AES, Rotterdam and National Institutes of Health criteria
- Tez No: 339720
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Tanı kriterleri, İnsülin direnci, Biyokimyasal değerler, Hormon paneli, Dislipidemi, Metabolik sendrom, Polycystic ovary syndrome, Diagnosis criteria, Insulin resistance, Biochemical values, Hormone panel, Dyslipidemia, Metabolic syndrome
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS), amenore, polikistik overler, hirsutizm ve obezitenin birlikteliği olarak tanımlanmaktadır. PKOS üreme çağındaki kadınların yaklaşık %5-%10?inde görülmektedir. Patogenezinde, hiperinsülinemiyle beraber olan insülin direnci ve overlerde luteinizan hormona (LH) bağımlı androjen yapımının artışı anahtar rol oynamaktadır. PKOS tanı kriterleri günümüze kadar; National Institutes of Health (NIH) 1990, Rotterdam Consensus 2003, Androjen Excess Society (AES) ve PKOS society 2009 göre sınıflandırılmaktadır. Çalışmamızda Nisan 2011-Ağustos 2012 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Jinekoloji polikliniğine PKOS ön tanısıyla başvuran Androgen Excess Society (AES), Rotterdam, National Institutes of Health [NIH] kriterlerine uyan hastaların biyokimyasal değerlerini ve insülin direncini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya Rotterdam tanı kriterlerine göre PKOS tanısı olan kadınların (n=200), Androgen Excess Society (AES) tanı kriterlerine göre PKOS tanısılı olan kadınların (n=182), National Institutes of Health (NIH) tanı kriterlerine göre PKOS tanısı olan kadınların (n=180); antropometri, lipid profili, glukoz, insülin, oral glukoz tolerans testi (OGTT) ve hormon düzeyleri değerlendirildi. İnsülin direnci homeostatik modeli değerlendirmesi (HOMA-IR) kullanılarak hesaplandı. Gruplar arasında bel/kalça (p= 0,0001), LH/FSH (p= 0,041), AST (p= 0,035), DHEA-S ( p= 0,010), FG skorlamsı ( p= 0,007) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. İnsülin direnci (HOMA-IR ? 3.8) sıklığı sırasıyla grup1: %35, grup2: %33,0 ve grup3; %37,2 bulundu. Gruplar arasında insülin direncinin istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç olarak; bu çalışmada Rotterdam-PKOS metabolik sendromunda, NIH-PKOS insülin direncinde ve AES-PKOS dislipidemide ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is referred as the association of amenorrhea, polycystic ovaries, hirsutism and obesity. The prevalence of PCOS is 5-10% in women of reproductive age. Insulin resistance with hyperinsulinemia and increase in luteinizing hormone (LH) dependent production of androgens in ovaries play a key role in its pathogenesis. PCOS diagnosis criteria have been classified according to National Institutes of Health (NIH) 1990, Rotterdam Consensus 2003, Androgen Excess Society and PCOS society 2009. In our study, we aimed to compare biochemical values, metabolic syndrome and insulin resistance of the patients with PCOS who diagnosed according Androgen Excess Society (AES), Rotterdam and National Institutes of Health (NIH) criteria. Our study was a retrospective study. Anthropometry, lipid profile, glucose, fasting insulin, oral glucose tolerance test (OGTT) and hormone levels of women diagnosed as PCOS according to Rotterdam diagnosis criteria (group 1 (n=200)), women diagnosed as PCOS according to Androgen Excess Society (AES) diagnosis criteria (group 2 (n= 182)), women diagnosed with PCOS according to National Institutes of Health (NIH) diagnosis criteria (group 3 (n = 180)) were evaluated in the study. Insulin resistance was estimated using Homeostasis Model of Assignment ? Insulin Resistance (HOMA-IR). Significant waist/hip ratio (p=0,0001), LH/FSH (p= 0,041), AST (p=0,035), DHEA-S (p= 0,010), FG scoring (p= 0,007) were statistically significantly different between groups. Insulin resistance (HOMA-IR ? 3.8) prevalence was 35% for group 1, 33,0% for group 2, 37,2% for group 3. No statistically significant difference in insulin resistance was observed between groups. In conclusion; Rotterdam-PCOS stood out in metabolic syndrome; NIH-PCOS stood out in insulin resistance; AES-PCOS stood out in dyslipidemia in this study.