Sağlık çalışanlarının suçun bildirimi konusunda bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Assessment of the knowledge and attitudes of healthcare professionals in relation to reporting a crime
  1. Tez No: 339723
  2. Yazar: HÜLYA BOZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF İNANICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bildirim, meslek sırrı, sağlık çalışanları, suç, Reporting, professional secrecy, health professions, crime
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarının suçun bildirimi konusunda yasalar çerçevesinde bilgi ve tutumları değerlendirilmiş, sağlık mesleği mensuplarına bildirim zorunluluğu getiren TCK?daki 279. Madde ve 280. Madde ile meslek sırrı ve sağlık çalışanlarının uymakla yükümlü olduğu diğer etik ilkeler açıklanmıştır. Ayrıca TCK?daki çocuk düşürme ve düşürtme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ve çocuk istismarı, aile içi şiddet, işkence suçları, uyuşturucu madde kullanımı gibi meslek sırrı açısından da özellik arz eden durumlar ele alınmış ve suç bildiriminin nereye ve nasıl yapılacağı açıklanmıştır. Çalışma bir kamu hastanesinde görevli 162 hemşire ve 89 doktorla yapılmıştır. Araştırma verileri, tanıtıcı bilgi formu (Ek-1) ve çalışanların suç bildirimi ile ilgili kanunlar çerçevesinde bilgi ve adli bir olayla karşılaştıklarında tutumlarını değerlendirme formu (Ek-2) olmak üzere iki ayrı veri toplama aracı kullanılarak oluşturulmuştur. Çalışmadan elde edilen verilerin, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 20 istatistik yazılım paket programı kullanılarak istatistiksel analizleri ve yorumları yapılmıştır. Tablo ve grafiklerle ortaya çıkan yüzdeler anlamlandırılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcılar bilgi ve tutum sorularından yüksek puan almışlardır. Buna karşın katılımcıların %39.8?inin bir suçla karşılaşmalarına rağmen bildirimde bulunmadıkları saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların %75?inin suç bildirimine ilişkin eğitim almadıkları ve eğitim alanların almayanlara oranla daha fazla bildirimde bulundukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess the knowledge and attitudes of healthcare professionals in relation to reporting a crime and to explain the Article 279 and Article 280 which stipulates the obligation to report for healthcare professionals, as well as the professional secrecy and other ethical principles the healthcare professionals need to abide by. Furthermore, it touched on the situations such as the crimes of intentional miscarriage and assistance thereof, crimes against sexual inviolability and child abuse, domestic violence, crimes of torture, drug abuse, which have particularities with respect to professional secrecy in the Turkish Penal Code, and explain how and where the reporting of a crime can be made. The study was conducted with 162 nurses and 89 doctors working at a public hospital. The research data were obtained using the introductory information form (Attachment-1) and the form for assessing the knowledge of employees in relation to reporting a crime within the framework of laws and their attitudes when they encounter a forensic care (Attachmen-2) as two different data collection tools. The data obtained in the study were statistically analyzed using the SPSS for Windows 20 statistics software program and they were interpreted. The percentage values obtained were explained via charts and tables. As a result of the study, the participants scored high on questions probing information and attitude. On the other hand, 39.8% of the participants were identified not to have submitted a notification even though they encountered a crime. Furthermore, it was identified that 75% of the participants did not receive training on the notification of crime and that those who did not receive a training sumitted more notifications as compared to those who did not.