Elit sporcularda imgelemenin benlik algısı ve problem çözme becerisine etkisi
The effect of imagery on selfperception and problem solving skill in elite athletes
- Tez No: 339727
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Benlik Algısı, Elit Sporcu, İmgeleme, Problem Çözme Becerisi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırmanın amacı, elit sporcuların başarılarını artırmada imgeleme çalışmalarının benlik algısı ve problem çözme becerisi üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma grubu, İstanbul Beylerbeyi Spor Kulübü?nde, en az 3 yıl spor deneyimi olan, aktif, lisanslı olarak futbol oynayan, 16-20 yaş arası, 100 deney, 100 kontrol olmak üzere toplam 200 gönüllü erkek sporcudan oluşturulmuştur. Çalışma grubuna, 20 hafta boyunca, haftada 3 gün, günde 30 dakika imgeleme çalışması uygulanmıştır. 100 kontrol grubuna ise hiç bir çalışma uygulatılmamıştır. Araştırmanın başında ve sonunda tüm katılımcılara (Çalışma ve kontrol grubuna) Problem Çözme Envanteri (PÇE) ve Offer Benlik İmgesi Ölçeği (OBİÖ) uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda, analiz sonuçlarına göre, imgeleme çalışmalarına katılan sporcuların benlik algısına ait tüm alt başlıklarda istatistiksel olarak anlamlı çıkan bir artış bulunmuştur (p0,05), cinsel tutumlar ve duygusal düzey puanlarının deney grubuna benzer bir şekilde arttığı tespit edilmiştir (p0,05) tespit edilmemiştir. Sonuç olarak; elde edilen bulgular ışığında, imgeleme çalışmalarının sporcuların benlik algısı ve problem çözme becerisi gelişimleri üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Imagery on Selfperception and Problem Solving Skill ın Elite Athletes The aim of this study is to support the elite athletes? trainings with the imagery work and examine the effects on the development of the self-esteem and problem-solving skills of imagery. In total 200 volunteer male athletes aged 16-19 years who had at least 3 years experience and played soccer as licensed in Beylerbeyi Sports Club participated in this study. 100 of them were in the study group while 100 of them were in the control group. Imagery training programme was applied to the study group for 30 minutes 3 days a week during 20 weeks. All participants were implemented the Problem Solving Inventory and the Offer Self-Image Questionnaire in the beginning and at the end of the study.