Türkiye'de seçmen davranışları: Politik sosyo-ekonomik boyutlarıyla etkileyen faktörler
Voter beheviors in Turkey: The factors wich are effective with political socio-economical dimensions
  1. Tez No: 339765
  2. Yazar: FATMA İLKNUR AKGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAYE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Seçmen davranışı, siyasal katılım, Türkiye, politik faktörler, sosyo-ekonomik faktörler, Voter behavior, political participation, Turkey, political factors, socio-economic factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Demokratik rejimle yönetilen ülkelerde bireyler, siyasal alanla ilgili eylemlere katılır, siyasal mekanizmaları etkiler ve siyasetten etkilenirler. Toplumun bir parçası olan bireylerin siyasal karar alma sürecine katılmaları demokratik çağdaşlaşmanın önemli göstergelerinden biridir. Bu anlamda bireylerin ?seçmen? kimliği altında vermiş oldukları kararların siyasal otoriteler üzerindeki etkin olması nedeniyle seçmen davranışlarının incelenmesi önem arz etmektedir. Araştırma sahası olarak Türkiye?nin seçildiği bu çalışmada, seçmen davranışları ve kararları üzerinde etkili olan sosyo-ekonomik ve politik faktörler ile bu etkileşimin ülke siyasetinde doğurduğu sonuçlar incelenmiştir. Tezin temel iddiası, Türkiye?de seçmen davranışları ve kararlarının birçok değişken üzerinden oluştuğu, fakat aktif siyasal katılım gösteren bireylerin kararları üzerinde özellikle meslek faktörünün etkili olduğudur. Bununla birlikte Türkiye?deki seçmenlerin sosyal medya araçlarını yeni bir siyasal katılım aracı olarak kullandıkları gözlemlenmiştir. Tezin birinci bölümünde seçmen davranışları ile bağlantılı olan temel kavramlar üzerinden açıklamalar yapılmış olup, özellikle bir siyasal katılım aracı olan oy verme davranışı üzerinde durulmuştur. Ayrıca seçmen davranışları üzerinde etkili olan faktörlerin incelenmesi için gerekli olan yaklaşımlar da ele alınmıştır. İkinci bölümde tezin asıl konusu olan seçmen davranışları üzerinde etkili olan sosyo-ekonomik ve politik faktörler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Türkiye?de son günlerde gerçekleşen Gezi Parkı olayları da göz önünde bulundurularak medyanın siyasal katılım üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In democratic countries, individuals participate in political activities have influences on political mechanisms and are influenced by politics. The participation of individuals as a part of a society in political decision-making process is a crucial indicator of democratic modernization. In this sense, investigation of the political behaviors have importance due to individuals? decisions, under the identity of ?voter?, are effective on the political authorities. In this study, in which Turkey is selected as a case study, the socio-economic and political factors that have impacts on voter behavior ,and furthermore the consequences of this mutual dimensional factors? influences on the politics of the country are examined. The main assertion of this thesis is that the voter behaviors and decisions have comprised of many variables in Turkey but especially the factor of occupation has influence on active political participation. However, it is observed that, the Turkish voters have used social media tools as a new means of political participation.In the first section of the thesis, the basic concepts about voter behaviors are explained and especially voting behavior as a tool of the political participation is emphasized. In addition, the required approaches for analyzing of the factors that impact on political behavior are discussed. In the second section, the socio-economic and political factors are analysed. In the third section, The consequences of the media on political participation are examined with an observation of Gezi Park protests which took place in Turkey in recent days.