Soyut sanat ve soyut sanatta Mübin Orhon'un yeri
Abstract art and the role of Mubin Orhon in abstract art
- Tez No: 339796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Abstract, Abstraction, Abstract Art, Mübin Orhon
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tezde soyut sanat ve Mübin Orhon?un soyut sanatta ki önemli rolü anlatılmıştır. Soyut sanat, doğa görüntülerine bağlı olmamış, eşya, doğa ve canlıların görünüşlerinden faydalanmayı reddetmiştir. Soyut sanat renkleri ve çizgileri kullanmayı amaç edinmiş, bunlarla heyecan verici kompozisyonlara ulaşmıştır. Aynı zamanda soyut sanat 20. yüzyılın resim ve heykel?in de yeni bir anlayış kazandırmıştır. 20.yüzyılın başında bu sanat akımının başlıca öncüleri arasında Picasso, Matisse , Delaunay, Malevich, Mondrian ve Kandisky gibi sanatçılar yer almıştır. Yüksek Lisans tezi olarak incelediğim Mübin Orhon, Türkiye?de Soyut sanatın gelişmesinde önemli rolü olan sanatçılardan birisidir. Sanat yaşamını daha çok Paris?te sürdürmüş, lirik non-figüratif soyutlama tarzında resimler yapmıştır. Yedi bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümünde tez ile ilgili özet yapılmış, ikinci bölümde kavram olarak soyut sanatın ne olduğu incelenmiş, geçmişten günümüze soyut sanatın oluşumu ve tarihsel gelişimi anlatılmış ,soyut sanat alanında çalışma yapan dünyaca ünlü sanatçılar hakkında bilgi ve resimli örnekler verilmiş, daha sonra Türk resminde soyut sanatın biçim açısından esin kaynaklarından bahsedilmiş ve bu kaynaklar doğrultusunda çalışmalar yapan sanatçılar hakkında bilgi ve resimli örnekler verilmiştir. Ayrıca soyut sanatın Türkiye?de ki gelişiminden de bahsedilmiş ve Mübin Orhon?un Türkiye?de ki Soyut sanat içerisindeki yerinden de kısaca söz edilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümde Mübin Orhon?un yaşamı , yaşadığı dönem sanatı , tekniği ve dönemleri ile ilgili konulardan bahsedilmiş, Beşinci bölümde tamamen Mübin Orhon?un eserleri incelenmiş ve resimsel çözümlemeleri yapılmıştır. Altıncı bölümde Mübin Orhon ,soyut sanat alanında çalışmalar yapan diğer sanatçılarla karşılaştırılmış ve çalışmanın son bölümünde Mübin Orhon ile ilgili değerlendirme ve sonuçlar yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Soyut, Soyutlama, Soyut Sanat , Mübin Orhon
Özet (Çeviri)
This thesis is about abstract art and the role of Mübin Orhon in abstract art. Abstract art has not depended on the nature views, refused to make use of the appereances of materials, nature and living creatures. Abstract art aimed to arrange the colours and lines thus reaching at the amazing compositions. At the same time abstract art has brought a new understanding in the art and sculpture of the 20th century. At the beginning of the twentieth century, to name the major pioneer artists of this art were Picasso, Mattise, Delaunay, Malevich, Mondrian and Kandisky. Mübin Orhon, the painter in question in this thesis, is a one of the artists who played an important role in improving Abstract art in Turkey He spent most of his life of art in Paris and did his paintings in the style of lyric non- figurative abstraction. In the `Introduction? of this study which was composed of seven chapters, the abstract was done about the thesis in entrance part. we talked about abstract art as a theory, creation of abstract art from past to present and its historical evolution, providing information and images about the famous artists who created works of abstract art in the world, Later on, the sources of inspiration in the terms of shapes of abstract art in Turkish Painting were mentioned and information and images were provided about the artists who created works in this regard. In addition, the development of abstract art in Turkey and the role of Mübin Orhon in the abstract art in Turkey were shortly addressed. Mübin Orhon?s life, his living period, his art, technique and periods were also mentioned in the third and the fourth part of this study. As for the fifth chapter, Mübin Orhon?s works were examined and analyses of his paintings were done. In the sixth part, Mübin Orhon was compared with the other artists who carried out their works in abstract art and finally the evaluation and the results were assesed about Mübin Orhon in the last part of the study.