Geri Dön

A conceptual framework for 3d urban disaster risk visualization in geo-spatial environment

Coğrafi mekansal ortamda 3b kentsel afet risk görsellemesi için bir kavramsal çerçeve

  1. Tez No: 339831
  2. Yazar: SERKAN KEMEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ŞEBNEM DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Jeodezi ve Fotogrametri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geography, Geodesy and Photogrammetry, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 225

Özet

Görselleme temel amacı kullanıcının algı seviyesini artırmak olan, bilginin grafik sunumu olarak tanımlanabilir. Karar vericiler afet yönetiminin bütün aşamalarında mekansal-zamansal içeriğe sahip büyük veri setleriyle karşı karşıyadırlar. Afet yönetimi kavramının merkezinde olan ?Afet kaynaklı kayıpları nasıl azaltabiliriz?? sorusuna yanıt bulmak amacıyla bu setlerle ilgilenmek zordur. Bu amacı gerçekleştirmek için afet riski bilgisinin şeffaf olması ve kamuya, karar vericilere ve afet yöneticilerine açıkça ifade edilmesi gereklidir. Bu riskin hesaplanmasından daha karmaşık olabilir.Doğal afetlerin ortaya çıkardığı kayıpları ve zararları azaltmak için afetten önce önlem alınması görece düşük maliyetli ve daha da önemlisi iyileştirmeden daha iyidir. Görselleme bütün afet türlerine karşı gelişmiş hazırlığa sahip olmak amacıyla önemli bir karar destek ve risk iletişimi aracıdır. Araştırmanın temel amacı, doğal afet yönetimiyle ilgili tüm paydaşları göz önünde bulundurarak daha gelişmiş risk iletişimi sağlamayı ve 3B kent modelleme araçlarının tasarımı, uygulaması ve doğal afet risk görsellemesiyle bütünleştirilmesine yol göstermeyi amaçlayan bir yapısal çerçeve önerisi geliştirmektir. Ayrıca, görselleme çözümlerinin geliştirilmesi için, söz konusu aracın doğal afet yönetim çerçevesi yönünde tasarımı ve uygulaması yoluyla bir deneysel yöntem de geliştirilmektedir. Önerilen çerçevenin üç ana aşaması bulunmaktadır. Bunlar görselleme bileşenlerinin tanımlanması, nesne temsili ve ihtiyaç analizidir. İlk aşamada bütün olası 3B şehir afet durumlarını görselleştirmek amacıyla iç mekânı göz önüne alan yeni bir detay seviyesi (DT) hiyerarşisi önerilmektedir. Bunun ardından ikinci aşamada, tehlike türü ve görselleme için bir 3B şehir modelinde gereksinim duyulan DT arasında bir bağlantı kurmak için sekiz özniteliği olan bir karar kuralı önerilmektedir. Önerilen bu karar kuralı üç aşamalı hiyerarşik bir yapıda uygulanır. Bu üç aşamada değerlendirilen nesneler şehir, şehir altı bölge ve binadır. Dahası şehir altı bölgeyi belirlemek için de bir yöntem önerilmiştir. Son olarak, olası 3B şehir afet görselleme durumlarına dair veri ve süreç gereksinimlerini tanımlamak için farklı 3B şehir modelleme yöntemleri analiz edilir.Bu tez kapsamında, önerilen çerçevenin işletilebilirliğini değerlendirmek için iki doğal afet tehlikesi durumu incelenmiştir. Bu uygulamalar bir deprem ve bir tsunami vakasını kapsar. Statik ve dinamik olmak üzere iki modelleme görüşü için birer örnek seçilmesine özel bir önem verilmiştir. Önerilen çerçevenin ilgili bütün özellikleriyle beraber ilk uygulamalarının umut vaat edici olduğu görülmüştür.

Özet (Çeviri)

Visualization could be defined as the graphical presentation of information, in which the main aim is to improve the user?s perception. In all phases of the disaster management, decision makers come across huge data sets with spatio-temporal content. It is hard to deal with these sets in order to find answers to the main question of ?How can we decrease the losses due to disasters??, which is at the core of the disaster management concept. To furnish this aim, disaster risk information has to be transparent and clearly stated to the public, decision makers and disaster managers. This might be more sophisticated than the calculation of the risk.Taking precautions before a disaster to reduce the causalities and lossess engendered by natural disasters is relatively cheaper, and more importantly, better than cure. To achieve enhanced preparations for all kinds of disasters, visualization is quite an important tool for decision support and risk communication. The basic aim of this research is to propose a conceptual framework, with the consideration of all stakeholders related to the disaster management issue to have a better risk communication, and to guide the design, implementation and integration of the 3D urban modeling tools into disaster risk visualization. Moreover, an empirical methodology is also developed for the generation of visualization solutions through the design, and employment of the tool for disaster management framework. The proposed framework has three main phases .These are the definition of visualization components, object representation, and needs assessment. A new LoD hierarchy with indoor is proposed to visualize all the possible 3D urban disaster situations in the first phase. Then, a decision rule with eight attributes is proposed in the second phase to establish a link between the hazard type and the LoD needed in a 3D urban model for visualization. This decision rule is applied in a proposed three-level hierarchycal structure. The assessed objects of these three levels are urban, sub-urban zone and building. Moreover, a method to define the needed sub-urban zone is proposed. Finally, different 3D urban modelling methods are analyzed to define the data and process needs of possible 3D urban disaster visualization situations.Two natural hazard cases are studied within the scope of this dissertation to assess the operability of the proposed framework. These implementations involve one earthquake and one tsunami case. Special attention is paid to finding one specific sample for two modelling viewpoints, namely static and dynamic. The first applications of the proposed framework with all the related features prove quite promising.

Benzer Tezler

  1. Sibertektonik mekan

    Cybertectonic space

    SERHAT KUT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMRA AYDINLI

    PROF. DR. ARZU ERDEM

  2. The use of local data in architectural design through augmented reality

    Mimari tasarımda artırılmış gerçeklik aracılığıyla yerel veri kullanımı

    FARUK CAN ÜNAL

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YÜKSEL DEMİR

  3. Modulor ölçü dizisinin parametrik temsili

    Parametric representation of modulor scale

    AREN SEMERCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN TONG

  4. Toplu taşıma (transit) odaklı gelişim yaklaşımı ile tramvay hattı analizi: Bursa T2 hattı örneği

    A case study of tramline analysis with transit oriented development approach: Bursa T2 tramline

    BETÜL ŞENGÜLER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Uygulamaları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZAİDE DURAN

  5. An integrated multi objective design system in the earlier phases of design: IMODS

    Mimari tasarımın erken aşamalarında entegre çok hedefli bir tasarım sistemi: İMODS

    SERKAN KOCABAY

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEMA ALAÇAM