Prenatal uygulanan diklofenak sodyumun postnatal sıçan ovaryum preantral follikül sayısına etkilerinin stereolojik yöntemlerle araştırılması
Investigation of the effect of prenatally exposed diclofenac sodium on the postnatal rat ovary preantral follicle numbers using stereological methods
  1. Tez No: 339884
  2. Yazar: NEŞE ÇÖLÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇETİN RAĞBETLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Diklofenak sodyum, gebelik, ovaryum, preantral folikül sayısı, sıçan, stereoloji, Diclofenac sodium, pregnancy, ovarium, preantral follicles numbers, rat, stereology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Non selektif nonsteroidal antiiflamatuar ilaç grubundan olan Diklofenak sodyum, analjezik, antiinflamatuar ve antipiretik etkilere sahiptir. Bu etkilerinden dolayı gebelikte çeşitli endikasyonlarda kullanılmaktadır. Gebelik süresi ve doğumun uzamasına yol açmakta, plasenta bariyerini geçerek fetüse etki etmektedir. Dişi üreme sisteminin bir parçası olan Overler, ovum üretmekte ve hormon salgılamaktadırlar. Çalışmamızın amacı gebe sıçanlara uygulanan diklofenak sodyumun posnatal 4 haftalık yavru sıçanların over morfometrisi üzerine etkilerinin stereolojik yöntemlerle araştırılmasıdır. 9 adet erişkin Wistar Albino sıçan alıdı. Sıçanlar bir gece 3 dişi bir erkek oalcak şekilde çiftleşmeye bırakıldı. Çiftleşmenin ertesi günü vaginal plak gözlenen dişi sıçanlar, gebeliğin sıfırıncı günü olarak kabul edildi. Sıçanlar, 12/12 saat aydınlık/ karanlık ışık periyodunda, 21 ±2 ºC''lik oda ısısında barındırıldı ve standart pelet yem ve musluk suyu ile beslendi. Denek ve sham grubuna gebeliğin beşinci gününde enjeksiyona başlandı, her gün 15 gün süreyle 1mg/kg diklofenak sodyum ve 1cc serum fizyolojik olmak üzere uygulandı. Çalışmamızda denek, sham ve kontrol gruplarından 6' şar adet olmak üzere toplam 18 adet yavru sıçan 4 haftalık olunca derin anestezi altında perfüzyona alınarak sağ over dokusu çıkarıldı. Rutin ışık mikroskopik histolojik takip metodları uygulandıktan sonra dokular parafine gömüldü. Dokulardan belirli aralıklarla 5 mikron kalınlığında kesitler alındı.İlk kesit rastgele seçildi, her 40. kesit çifti alındı. Kesitler, Hematoksilen-Eozin ile boyandı ve Cavalieri prensibinin modifiye metodu kullanıldı. Total doku volümleri noktalı alan ölçüm cetveli ile ölçüldü. Stereolojik inceleme sonucu, gebelikte uygulanan diklofenak sodyumun postnatal 4 haftalık deneklerle karşılaştırıldığında kontrol grubu total doku volümlerinin ve preantral folikül sayısının değişmediği, istatistiki açıdan anlamlı bulunmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Diclofenac sodium, non-selective nonsteroidal anti-inflammatory drug group, has analgesic, antiinflammatory and antipyretic effects. Because of these effects, it is used in various indications in pregnancy. It leads to a long period of gestation and birth, affecting the fetus by passing the placental barrier. The Overies part of the female reproductive system, produces ovum and secretes hormones. The aim of our study was to investigate the effects of prenatally applied diclofenac sodium on the morphometry of the 4 week young overies by stereological methods. 9 adult Wistar Albino rats were taken. The rats were allowed to mate overnight with a female threefemale. The next day female rats which vaginal plaques were observed was considered as the day '0' of the pregnancy. The rats were housed in a room temperature of 21 ± 2 ºC in a light / dark light period of 12/12 hours and fed with standard pellet feed and tap water. The injections in the sham (1cc SF) and the experimenatal group (1cc; 1mg/kg diclofenac sodium ) were started on the fifty day of pregnancy and applied for 15 days. In our study, a total of 18 pups, 6 'from sham and control groups, were taken under perfusion under deep anesthesia for 4 weeks and right overgrowth was removed. After routine light microscopic histological follow-up methods were applied, the tissue were embedded in paraffin. Tissue sections of about 5 microns thick were taken at regular intervals. The first section was chosen at random and every 40th section pairs were taken. Sections were stained with hematoksilen-eozin. Modified method of Cavalieri's principle was used for stereological analysis. Total tissue volumes were measured with pointed field scale. When the subjects exposed to diklofenac sodium during pregnancy were compared with control group at 4 weeks postnatal, there were no signiticant differences regading total tissue volüme and number of primordial follicles with stereological analysis.