Fonksiyonel yumurta eldesinde yumurta tavuğu karmalarında zeytin yaprağının kullanım olanakları
The possibilities of using olive leaf in layer diets for obtaining functional egg
  1. Tez No: 339892
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY ERENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurtacı tavuk, zeytin yaprağı, oleuropein, yumurta sarı rengi, yumurta sarı kolesterolü
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Mevcut çalışma yumurtacı tavuk karmalarına ilave edilen farklı düzeylerdeki zeytin yaprağının tavukların performans, yumurta verim ve kalitesi ile yumurta sarı kolesterolü üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yirmi iki haftalık yumurtacı tavuklar, benzer canlı ağırlıkta her birinde 30 hayvan bulunan 4 gruba ayrılmışlardır. Hayvanlar 8 haftalık süre boyunca % 0, 1, 2 ve 3 zeytin yaprağı içeren standart yumurtacı tavuk yemleriyle beslenmişlerdir. Hayvanlar şansa bağlı olarak seçilmiş, bireysel kafeslerde yetiştirilmişlerdir. 16:8 saatlik aydınlık: karanlık aydınlatma periyodu uygulanmıştır. Yem ve su serbest şekilde verilmiştir. Yumurtlama performansı olarak belirlenen yumurta ağırlığı, yumurta üretimi günlük olarak, yem tüketimi haftalık olarak, yumurta kalitesi, yumurta kolesterol ve yumurta oleuropein içeriği deneme sonunda toplanan yumurtalarda ölçülmüştür. Zeytin yaprağı ilavesi yem tüketimi, yumurta ağırlığı, yumurta verimi, yemden yararlanma oranını önemli düzeyde etkilememiştir (P>0.05). Buna karşın, artan zeytin yaprağı ilavesinin canlı ağırlığı, yumurta oleuropein içeriğini, yumurta sarı rengini artırmış, yumurta sarısı kolesterol düzeyini ise düşürmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular karmada zeytin yaprağı kullanımının fonksiyonel yumurta üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to evaluate whether laying dietary olive leaf would affect laying performance, egg quality and egg yolk cholesterol level of laying hens. Twenty two weeks old layers were divided into 4 groups of similar mean weight, comprising thirty birds each. The birds were fed standard layer diets containing 0, 1, 2 or 3% olive leaf for 8 weeks period. The birds were housed in individual cages in a complete randomized design. A 16:8 hours light:dark photoperiod was employed. Feed and water were given ad libitum. Laying performance was assessed by recording egg weight, egg production daily;feed intake weekly;egg quality, egg yolk cholesterol and egg oleuropein level in eggs collected at the end of the trial. Olive leaf had no effect on feed consumption, egg weight, egg yield and feed conversion ratio (P>0.05).