Kocabaş çayında (Çanakkale/Biga) bazı bakteriyolojik kirlilik parametrelerinin araştırılması
An investigation parameters of some bacteriological pollution in Kocabaş stream (Çanakkale / Biga)
  1. Tez No: 339906
  2. Yazar: TURGAY İSMAİL AYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞARAN DÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kocabaş çayı, Su kirliliği, Fekal koliform, Toplam koliform, Çözünmüş oksijen, Biyokimyasal oksijen ihtiyacı, Kocabaş stream, Freshwater pollution, Faecal coliform, Total coliform, Dissolved oxygen, Biochemicial oxygen demand
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmamızda, çeşitli kaynaklı kirleticileri taşıyan ve bu yüzden Biga'nın ve Marmara Denizinin kirlenmesinde büyük rol oynayan Kocabaş Çayı 2004 Nisan ayı ile 2005 Mart ayı arası her ay periyodik olarak incelenmiştir. Çayın kirleliğinine neden olan kaynaklar özellikle evsel, endüstriyel ve hayvansal kaynaklıdır. Kocabaş Çayının incelenmesinde belirli istasyonlardan alınan örneklerde kirliliği belirten bazı parametreler ölçülmüştür. Bu parametreler biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOİ5), çözünmüş oksijen, pH, sıcaklık, toplam koliform ve fekal koliformdur. Bu parametrelerin standartlara uygunluğu karşılaştırılmış ve bunların büyük çoğunluğunun standartların üstünde olduğu sonucuna varılmıştır. Bütün istasyonların bakteriyolojik yönden incelemesinden elde edilen verilerin, çözünmüş oksijen ve BOİ5 değerlerini destekler nitelikte olduğu görülmüştür. Özellikle bakteriyolojik sonuçların yaz aylarında kış aylarına göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Tüm istasyonlarrın ortalama değerleri dikkate alındığında Bakacak Köyü altı, Biga Merkez ve Çavuşköy çıkışının IV. sınıf su kalitesine girdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study, Kocabaş stream containing pollutants from various sources has a great role in pollution of Biga and Marmara Sea has been studied. Kocabaş stream was particularly studied periodically for every month during beerwen April 2004 and March 2005. These pollutants are industrial, domestic and zoic sources. In studying of Kocabaş stream, various parameters indicating pollution has been measured in the sample taking from definite stations. These parameters mentioned above were biochemicial oxygen demand (BOD5), dissolved oxygen, pH, temperature, total coliform and faecal coliform. The parameters were compared with the standarts and most of them have been found higher than standarts. In all stations, it was put out that the findings obtained from the bacteriological analysies were supported by the dissolved oxygen and BOD5. Especially, bacteriological analysis results in the summer months sighted more than results in the winter for each stations. When all the stations are determined by the taking avarage values into consideration , it could be said that under Bakacak Willage, Biga center and way out of Çavuşköy is in the IVth quality water.