Kayseri arkeoloji müzesinde bulunan Bizans sikkeleri
Byzanti̇ne coi̇ns in Kayseri̇ archeological museum
  1. Tez No: 339960
  2. Yazar: AHMET YUKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Bizans, Sikke, Anonim Follis, Kayseri, Byzantine, Coins, Anonymous Folles
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 360
Özet
Bu tezin amacı, Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Bizans dönemine ait sikkeleri tanıtmaktır. Bu amaçla 2009–2010 yılları arasında Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde yapılan araştırmada çalışmaya yön verecek olan 176 Bizans Sikkesi incelenmiştir. Değerlendirmeye alınan sikkelerin kronolojik olarak tarihi belirlenmiştir. Müzede bulunan sikkelerin imparatorlara göre dağılımı Kayseri ilinin Bizans dönemi tarihi ile büyük bir paralellik göstermektedir. Müzedeki sikkeler V. yüzyıl ile VII. yüzyıl arasında kesintisiz olarak devam etmektedir. Bu dönem Bizans İmparatorluğu'nun Kayseri ve yöresinin tek hâkimi olduğunu göstermektedir. Ancak VII. yüzyıl ile IX. yüzyıl arasına tarihlenen sikke bulunmamaktadır. Müzede bu döneme ait sikkenin bulunmaması VII. yüzyılda Bizans'ın yaşamış olduğu İkonoklazma Dönemi'ne denk gelmektedir ki bu dönem“Karanlık Dönem”olarak da bilinmektedir. Müze de yer alan Bizans sikkelerinin önemli bir kısmını ise“Anonim Follisler”oluşturmaktadır. Yüz yıllık bir dönemi (970–1072) kapsayan bu follisler müzede A2, B, C, D, G ve I Grubu ile temsil edilmektedir. Ayrıca katalog içerisindeki 176 sikkenin ön yüz ve arka yüz çizimleri yapılmıştır. Bu uygulama ile sikkelerin daha iyi tahlil edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to introduce the coins from the Byzantine period in Kayseri Archeological Museum. For this purpose, between the years 2009-2010 in the study made in Kayseri Archeological Museum, 176 Byzantine coins are evaluated. The chronological date of the evaluated coins is determined. As regards the emperors, the distribution of the coins in the museum has big parallels with the history of Byzantine period of Kayseri. The coins in the museum continue uninterruptedly between Vth and VIIth century. The period demonstrates that Byzantine Empire was the single ruler of Kayseri and its surroundings. But there is no coin dating between VIIth and IXth century. The absence of coins of this period in the museum coincides Iconoclasm Period; Byzantine lived through VIIth century that this period is, also, known as“Dark Period”. Anonymous Folles constitute, also, an important part of Byzantine coins located in the museum. These folles covering a period of more than a century (970-1072) are represented by A2, B, C, D, G and I Groups in the museum. In addition, the faceplate and face down drawings of 176 coins in the catalog are made. With this application, it is aimed to analyze the coins better.