Ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri etkileyen örgütsel stres kaynakları nelerdir? (Edirne ili örneği)
What are the organizational stress sources which have an influence on the teachers who work at high schools? (Edirne city case)
- Tez No: 340071
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Örgütsel Stres Kaynakları, Ortaöğretim, Öğretmen, Stress, Organizational Stress, Organizational Stress Sources, High School, Teacher
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı; MEB'e bağlı okullarda etkili olan örgütsel stres kaynaklarının neler olduğunu saptamak ve bu saptanan stres kaynaklarıyla ilgili öneriler geliştirmektir. Araştırma betimsel tarama modelindedir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Öğretmeni Etkileyen Stres Kaynakları Araştırması”yapılandırılmış öğretmen görüşme anketi kullanılmıştır. Araştırma verileri, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Edirne il merkezinde bulunan 15 resmi ortaöğretim okulunda görev yapan toplam 85 öğretmenden yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Verilerin yüzde ve frekans dağılım tabloları hazırlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular; öğretmenleri etkileyen fiziksel koşullara bağlı stres kaynaklarına ilişkin bulgular, öğretmenleri etkileyen öğrenci-veli ilişkilerine bağlı stres kaynaklarına ilişkin bulgular, öğretmenleri etkileyen örgütsel koşullara bağlı stres kaynaklarına ilişkin bulgular ve öğretmenleri etkileyen kişisel etkenli koşullara bağlı stres kaynaklarına ilişkin bulgular olarak dört başlık altında toplanmıştır. Araştırmanın genel sonucuna göre, öğretmenleri doğrudan etkileyerek kendilerinde en fazla stres yaratan kaynaklar olarak, eğitim sisteminde kalitenin düşmesi ve öğretmen yetkilerinin yetersiz, sorumluluklarının çok olması; en az stres yaratan kaynak olarak ise mesleki yönden yetersiz olduklarını düşünmeleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is, to determine what the organizational stress sources that are effective at the schools of the Ministry of National Education are and to make proposals for these determined stress sources. The research is performed as descriptive survey model. As a data collection tool developed by the researcher“The Stress Sources That Affect The Teacher Survey”the structured teacher interview survey was used. Data in the study are collected by interviewing 85 teachers within the ones who work at 15 public high schools in total, in Edirne city centre during the 2011-2012 academic year. Percentage and frequency distribution tables of the data were prepared. The findings at the end of the research were grouped under four subheadings as the findings about the stress sources that affect the teachers related to; physical conditions, student-parent relations with teachers, organizational conditions and the conditions concerning personal factors. According to the general result of the research, It is determined that the decrease in the quality of education and having inadequate teacher authority but more responsibilities are the sources that affect the teachers directly and make them stressed the most; considering themselves insufficient in a professional way is the source that causes the least stress on teachers.