Mobbing (duygusal taciz)'in işten ayrılma ve örgütsel bağlılığa olan etkisi: konu ile ilgili bir araştırma
The effect of mobbing on releasing and organizational commitment
- Tez No: 340072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, organizational commitment, releasing, administration, organization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İşletmeler ve işgörenler için uygun çalışma koşullarının oluşturulması örgütsel amaçların etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlarken, çalışanlar için de huzurlu bir ortam oluşturur. İş doyumu, dayanışma, güven ve işbirliği böyle bir ortamda daha kolay gerçekleşir. Bu ortamın sağlanmasında yönetime önemli görevler düşmektedir. Çağdaş yönetim anlayışı örgüt ve çalışanlarını birlikte ve dengede tutan bir yaklaşımı benimsemektedir. Ancak yine de işletmelerde her şey yolunda gitmez. Yöneticiler sorun çözmek için vardır. Bu sorunların başında, gittikçe artan ve işletmeler için önemli bir problem haline gelen duygusal taciz (Mobbing) gelmektedir. Bu çalışmada Mobbing'in, çalışanların işten ayrılma ve örgütsel bağlılığa olan etkisi Edirne'de bir tekstil işletmesinde belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma betimsel tarama modelinde tasarlanmıştır. Veriler, üç bölümden oluşan veri toplama aracıyla toplanmıştır. Analizler 0.05 manidarlık düzeyinde sınanmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bilgiler SPSS paket programı yardımı ile çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma gibi betimsel istatistikler hesaplanmıştır. Bağlılık ve Mobbing arasıdaki ilişki Pearson korelasyon katsayısı ve regresyon analizi ile sorgulanmıştır. Bağımlı değişkenin bağımsız değişkenlerle etkileşimi analiz edilirken ise t Testi, varyans analizi, LSD istatistik teknikleri ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık ile Mobbing'in alt boyutlarından eleştiri, sosyal ilişkileri engellemek, itibarı engellemek, sağlığa zarar vermek unsurları ile toplamda, mobbing ile negatif bir ilişki vardır. Mobbing arttıkça örgütsel bağlılık azalmaktadır. Bu sonuç beklenen ile ve literatür ile uyumludur. Ancak Mobbing'in örgütsel bağlılığı kestirim gücü düşük çıkmıştır. R² .154' tür. Bunu, bağlılığın başka belirleyicileri olduğu şeklinde açıklayabiliriz. İşten ayrılma ile sosyal ilişkileri engellemek, mesleki itibarı engellemek alt boyutlarında ve toplamda Mobbing ile pozitif bir ilişki vardır. Mobbing arttıkça işten ayrılma artmaktadır. İşten ayrılma eğiliminin yordama güçlerini belirlemek amacıyla, Mobbing ve alt boyutları, örgütsel bağlılık ve kişisel bilgi formundaki demografik özelliklerin tamamı kestirici değişken olarak kullanılıp lineer regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizindeki R (çoklu korelasyon katsayısı) 0,301 olarak bulunmuştur. R² ise .090 dır. Kestirim gücü düşüktür. Araştırmanın bulgularına bağlı olarak yöneticilere ve araştırmacılara birçok öneri yapılabilir. Bunlar içinde önemli olanı, Mobbing olgusunun örgütlerde göz ardı edilemeyecek bir sorun olduğudur. Yöneticiler ve çalışanlar bu konuda bilinçlendirilmeli ve konuyla ilgili yasal mevzuat oluşturulmalıdır. Ayrıca işletmelerde, insan kaynakları birimi içinde danışmanlık hizmeti verilmelidir. Bu tez 2012 yılında 142 sayfa olarak sunuldu. Anahtar Kelimeler : Mobbing, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma, Yönetim, Organizasyon.
Özet (Çeviri)
Composing proper labor conditions for business and employees both enables organizational aims to realize effectively and makes up a peaceful climate for employees. Job satisfaction, cohesiveness, trust and cooperation becomes real more easily at such a climate. Administrative committee has an important role to provide employees with this climate. Contemporary concept of administration adopts the approach that regards organization and employees as equal. However, everything doesn?t go well in business. Administrators are there to solve problems. The top one in these problems is mobbing, which is getting increasingly in business.In this study, the effect of Mobbing on releasing of employees and organizational commitment is researched at a textile business in Edirne. This study is designed in a descriptive survey model. The researcher collects data by means of data collection tool, consisting of three parts.Analyses are examined in 0.05 significance level. At the end of the research, data is calculated by means of SPSS. In this process, descriptive statistics like mean, standart deviation are calculated. The relation between organizational commitment and mobbing is examined by Pearson?s Correlation coefficient and regression analysis. While the interaction of dependent variable with independent variable is being analysed, t-test, variance analysis, LSD statistical tecniques and multiple regression anlysis are used.Sub dimensions of organizational commitment and Mobbing include critisism, inhibiting social relations, discrediting, damaging health; in short, there is a negative attitude towards Mobbing in society. The more Mobbing is getting, the less organizational commitment is getting. This result is matching with literature. However, predictive power of mobbing for organizational commitment is low. R2 equals 154. This means that there are other determinants related to commitment. Sub dimensions like inhibiting social relations by releasing, discrediting have positive relation to mobbing. The more Mobbing is getting, the more releasing is getting.To determine releasing tendency of predictive power, Mobbing and sub dimensions, organizational commitment and demographic features in personal information form are regarded as a predictive variable, then linear regression analysis is calculated by using all predictive variable. R in regression analysis equals 0,301. R2 equals .090. predictive power is low.Depending on research findings, many suggestions are made for administrators and researchers. Including these suggestions, it is inevitable that Mobbing is a serious problem in organization. Administrators and employees must be aware of Mobbing, and legal legislation related to Mobbing must be constituted.Furthermore, consultancy service should be provided to human resources department in the business.This dissertation was presented in 2012 as 142 pages.