Muzaffer Hacıhasanoğlu Hayatı, Sanatı ve Eserleri
Muzaffer Hacihasanoğlu - life, art and literary, works
  1. Tez No: 340162
  2. Yazar: MUSA BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KACIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Muzaffer Hacıhasanoğlu, Türk Öykücülüğü, Toplumcu Gerçekçilik, 40 Kuşağı Öykücülüğü, Hikâye Tahlilleri, Roman Tahlilleri, Muzaffer Hacıhasanoğlu, Turkish Story, Socialist Realism, 40th Generation Story, Story Assays, Novel Assays
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Toplumcu Gerçekçi Türk Öykücülüğü içinde değerlendirilebilecek önemli isimlerden birisi de Muzaffer Hacıhasanoğlu?dur. Doktorluk mesleğinin gereği olarak Anadolu?nun birçok kasaba ve şehrini görme imkânını elde etmiş olan yazar, Anadolu insanının sorunlarını, yaşam tarzını gözler önüne sermiştir. Asıl büyük başarısını öykücülük alanında göstermiş olmasına rağmen roman ve şiir alanında da eser vermiştir. Bunun yanı sıra bazı dergi ve gazetelerde yayımlanan tanıtma yazıları ve denemeleriyle de dikkat çekmiştir. Edebiyatın hemen her alanında eser vermiş olan yazarın edebiyat dünyasında çok fazla tanınmadığı görülür. Bu çalışma yazarın hayatı ve eserlerini inceleyen ilk akademik çalışmadır. Yazarın Çankırı?da başlayıp İstanbul?da son bulan 61 yıllık hayatını, hayata bakış tarzını, ideolojisini elde edilen kaynaklar çerçevesinde ortaya koymaktadır. Ayrıca yazarın sanat anlayışı, bazı öykü ve romanlarının tahlili de yine bu çalışmanın konusu içinde değerlendirilmiştir. Çalışmanın ekler bölümünde yazarın şiirleri ve fotoğraflarıyla birlikte bazı şahsi belgeleri paylaşılmıştır. Bu çalışmada yine yazarın Türk Edebiyatı içindeki konumu tespit edilmeye çalışılmış, bu çerçevede ilk önce toplumcu edebiyatın temel ilkeleri tespit edilmiş, bu yolla yazarın fikirleri ve eserleri incelenerek toplumculuğu belirlenmiştir. Ayrıca yazarın temel ideolojisi olan Kemalist yaklaşımın da yazarın birçok eserinde kendini gösterdiği anlaşılmış, yazarın hayatının sonuna kadar bu çizgisinden vazgeçmediği görülmüştür. İlkeli bir yaşam sergileyen yazarın hayatında ve eserlerinde dikkati çeken en önemli unsurun tutarlılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Considered one of the most important names in the Social Realist Turkish Story, is Muzaffer Hacıhasanoğlu'dur . Due to his profession , doctor , the author who has obtained the opportunity to see many towns and cities of Anatolia, revealed the way of life and problems of the people of Anatolia,. Although he has shown his great success in the area of original story writing , he has given literary works in the field of novels and poetry, as well. In addition, his articles and essays published in some magazines and newspapers, drew attention.The author who had given literary works in almost every sphere of literature, isn?t known enough in the literary world . This is the first academic study which examines the life and the works of the author. This study reveals the author?s 61-year of life which starts in Çankırı and ended in Istanbul, his ideology, his way of looking at life, derived from the framework of the sources. Also, the author's understanding of art, analysis of some of his stories and novels are evaluated in this study . In adds section of the study are shared with the author's poems and photographs, and some personal documents.In this study, it is also tried to identify the location the author in Turkish Literature,so first of all it is identified the basic principles of socialist literature, in this way the author's ideas and works are examined and determined that he is a socialist. Also the Kemalist ideology which is the author's basic approach, in many of the author's work , manifests itself ; the author was not given up this line during his life. The most important factor found in the author`s life and works is consistency.