Tarihî Türk lehçelerinde yansılamalı fiiller
Onomatopoeic verbs in historical Turkish dialects
- Tez No: 340161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Taklidî Fiiller, Ses Yansımalı Fiiller, Yansılamalı Fiiller, Tarihî Türk Lehçeleri, Mimetic Verbs, Echo Verbs, Onomatopoeic Verbs, Historical Turkish Dialects
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bir Türk için dünyadaki bütün kediler ?miyav?lar, bütün köpekler ?hav?lar, bütün ırmaklar ?çağıl?dar ve gök her zaman ?gür?ler. Türk dilinde yer alan gargara ve kahkaha gibi sayısı çok az olan farklı dillerden ödünç alınmış yansılamalı kelimeler dâhil edilmezse, Türk dilindeki yansılamalı kelimeler, en eski Türk lehçesinin ses olayları ile değişmiş ürünleridir.Bu çalışmada tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinden bilim kurallarına uygun olarak derlenen yansılamalı fiillerin köken bilgisi özellikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
For a Turk, all cats in the world ?meow?, all dogs ?woof?, all rivers ?babble? and the sky always ?grumbles?. If the loanwords from other languages such as gargle and laughter, which are so few in Turkish language, aren?t included, echo words in Turkish language are evolved words by sound events of the oldest Turkish dialect. In this study, etymology features of echo verbs that were collected appropriately to the scientific rules from historical and contemporary Turkish dialects are exhibited.