Kürt jeopolitiğinin Türkiye'nin dış politikasına olası etkisi
The effects of Kurdish geo-politics to Turkish foreign policy
- Tez No: 340177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA DAĞLAR MACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kürt Jeopolitiği, Kürt Sorunu, Türk Dış Politikası, Özerklik, Kurdish geo-politics, Kurdish problem, Turkish foreign policy, autonomy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 414
Özet
XX. yüzyılın konjonktürü sonucunda her biri Ortadoğu?nun ulus-devletleri arasında bölünen Kürt Jeopolitiğinin; yeni yüzyılla birlikte, sahip olduğu tarihsel birikim ve toplumsal motivasyonla giderek kendi bölgelerinde özerklik / bağımsızlık temelindeki taleplerle ortaya çıkması, bölge ülkelerinin güvenlik kaygılarını üst seviyeye çıkarmıştır. 1990?lardan itibaren hızla özerklik çabaları sergileyen ve bunu büyük oranda başaran ve bu çabaların giderek devletleşme emareleri gösterdiği Irak Kürdistan?ının siyasi faaliyetlerine şimdilerde Suriye Kürdistanı eklenmiş durumdadır. Statükoculuk ile Güvenlik algısının dış politikasında önemli belirleyenler olduğu Türkiye ise, bu gelişmeler karşısında hazırlıksız yakalandığı gibi, sözkonusu gelişmelere karşı çoğunlukla klasik güvenlikçi refleksler sergilemektedir. Bilhassa Kürt Jeopolitiği?ne dönük sergilenen bu klasik güvenlikçi refleksler, Türkiye?nin güvenlik kaygılarını azaltmadığı gibi çoğu yerde daha da büyümesine neden olmuştur. Tarihsel perspektiften ele alınan bu çalışmada Kürt Jeopolitiği?nin Türk dış politikasına etkilerine dönük analizler yapılmaya çalışıldığı gibi, Kürt Jeopolitiği ile Türk dış politikası ekseninde, geçmiş deneyimlerden hareketle geleceğe dönük bazı çıkarsamalarda bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
While Kurdish geo-politics, divided between nation states in Middle East as a consequence of 20th century?s political conjuncture, arised with demands for autonomy or independence at her own territories with the historical background and social motivation in the new century, maximized the security concern of countries in the region. Syrian Kurdistan is added to political activities of Iraqi Kurdistan who has been making efforts, containing indicators for becoming a state, for autonomy achieved substantially since 1990s. Turkey, whose foreign policy mainly identified by status quo and security approaches is blindsided and displaying classical security reflections against these developments. Those classical security reflections displayed especially against Kurdish geo-politics caused to increase security considerations of Turkey instead to decrease. In this study, it is tried to make analysis on the effects of Kurdish geo-politics to Turkish foreign policy by discussing within historical context and to deduce for future considering previous experiences, within the scope of Kurdish geo-politics and Turkish foreign policy.