Güney Lykaonia Bölgesi'nin jeopolitiği
Geopolitics of the Southern Lykaonia region
  1. Tez No: 660722
  2. Yazar: BERAT BERRA ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Lykaonia, Karadağ, Laranda, Sidamaria, Southern Lykaonia, Karadag, Laranda, Sidamaria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Güney Lykaonia Bölgesi, Anadolu'nun merkezinde,modern Konya- Karaman yoluna paralel uzanan“Eski Şehir Antik Yolu”,“Orta Dağlık Kilikia Yolu”ve“Doğu Yolu”olarak adlandırılan ana yollar üzerinde ve Sertavul ve Gülek geçitlerini kontrol eden bir konuma sahiptir.Bölge bu stratejik konumu yanında verimli toprakları nedeniyle en eski devirlerden itibaren yerleşime sahne olmuş, ayrıcaçeşitli toplumların yaşadığı bir coğrafyadır. Bölgenin arazi yapısıyla da ilişkili olarak höyükler ve kaya yerleşimleri gibi farklı yerleşim türlerinin varlığı da görülmektedir. Bölgenin önemli yol güzergâhları üzerinde bulunması kentleşme üzerinde de etkili olmuş, bu ana yollar üzerinde Laranda başta olmak üzere Ilistra, Barata, Sidamaria gibi önemli kentler gelişmiştir. Bu kentlerin en önemlisi aynı zamanda bölgenin antik dönem kültürel zenginliğinin de bir kanıtı olan Laranda'dır. Antik dönemde bölgenin önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan araştırmalar bölgenin tahıl ve üzüm üretimine dair önemli arkeolojik ve epigrafik veriler sunmuştur. Ayrıca Güney Lykaonia Bölgesi'nin Hititlerden başlamak üzere bütün eskiçağlardadini açıdan da önem arz eden bir bölge olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
South Lykaonia Region has a location in the center of Anatolia, on the main roads called the“ Old City Ancient Road”, the“Central Mountain Cilicia Road”and the“Eastern Road”which run parallel to the modern Konya- Karaman and control the Sertavul and Gülek passes. In addition to this strategic location, the region has been the scene of settlement since the earliest times due to its fertile lands furthermore isgeography where different societies inhabit. Region due to the land structure is seen settlements various such as mounds and rock settlements.The location of the region on the important road routes has also affected urbanization, and important cities such as Ilistra, Barata, Sidamaria, especially Laranda, have developed on these main roads. The most important of these cities is Laranda, which is also a proof of the region's ancient periodcultural wealth. It is understood that the region had an important agricultural production potential in anticent period. Researches have provided important archaeological and epigraphic data on the grain and grape production of the region. In addition, it is understood that the Southern Lykaonia Region is an important region in terms of religion from all ancient times, starting with the Hittites.