Habercilikte propaganda bağlamında Körfez savaşları
Journalism of Gulf War in the context of propaganda
  1. Tez No: 340186
  2. Yazar: METE BAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA ŞAKI AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Körfez Savaşı, propaganda, habercilik, iliştirilmiş gazetecilik
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Propaganda kavramının tarihi aslında neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Bir kavram olarak ?propaganda?nın kullanıma girmesi kayıtlara göre 17. yüzyıla dek uzansa da, aslında insanların toplu halde yaşamaya başlamasından itibaren ?liderliğin? seçilmesi ve iktidarın elde tutulması ihtiyacı ilk çağlardan itibaren insanların propagandayla tanışmasına sebep vermiştir. Kitle iletişim araçlarının var olmadığı çağlarda bile geniş kitleleri etkilemeye yönelik propaganda faaliyetleri mevcuttur. Romalıların güçlü, kuvvetli, heybetli Romalı erkeği simgeleyen heykelleri, aslında Roma?nın gücünü zihinlere nakşetmeyi amaçlayan propagandaya yönelik sanat eserleriydi. Modern toplumlardaysa, aynı işlevi artık heykeltıraşlar değil, kitle iletişim araçları görmektedir. Gazete, dergi ve radyonun etkin propaganda faaliyetlerinde, yeni teknikler geliştirilerek kullanımının en ?başarılı? örnekleri ilk olarak 2. Dünya Savaşı sırasında olmuştur. Nazilerin iktidara yürüryüşlerinden, savaşın sürdüğü yılllara ve sonrasındaki 1989`a dek süren Soğuk Savaş günlerinde gelişen teknoloji sayesinde propaganda faaliyetleri yeni yönelim yöntem ve içeriklerle değişim göstererek günümüze dek uzanmıştır. Uydu teknolojisinin yaygınlaştığı 1990?lı yıllar savaş alanlarından anında canlı görüntü geçmeyi olanaklı kılınca savaş gazeteciliğinin tanımı ve çalışma yöntemleri de kökünden değişmiştir. 1. Körfez Savaşı, bir savaşın dünya üzerinde canlı yayınlanabileceğini gösterirken, 2. Körfez Savaşı yeni tür bir gazeteciliğin dünya litaratürüne girmesine yol açtı. ABD ordusuyla birlikte hareket eden ve askeri olanakları haber geçmek için kullanma hakkına sahip ama buna karşılık resmi sözleşmelerle gazeteciliğin evrensel ilkelerinden ödün vermeyi kabul ettiğini alenen beyan eden yeni savaş muhabirleriyle tanışmış durumdayız. Peki ?embedded? (iliştirilmiş) sözcüğüyle tanımlanan tarafsız, doğru, savaşın her iki tarafına da eşit mesafede durarak işini yaptığı iddasında bulunan bu yeni savaş muhabirleri, gazeteciliğin kurallarına ne kadar uymaktadır? Günümüz dünyası, hızlı ve anında iletişimi sağlayan kitle iletişim araçlarıyla; doğru ve gerçek bilgiye kolayca mı ulaşmaktadır, yoksa insanlık tarihinde yakın dönemlere dek hayal bile edilemeyecek yepyeni propaganda yöntemleriyle mi karşı karşıyayız? Gazeteciler neden artık savaşan ordular tarafından askeri hedef olarak görülmekte ve hedef konumuna getirilmektedir? Bu soruların cevabı aslında 1990`larla birlikte girdiğimiz yeni gazetecilik anlayışının doğal sonucu olabilir mi? Bu çalışma ile amaçlanan yukarıdaki sorulara cevap bulabilmektir.
Özet (Çeviri)
The history of propaganda is actually as old as human history. Although records of using propaganda as a notion goes back to 17th century, primarily after the moment that humans started to live together, the need for keeping potency and choosing the leader caused propaganda techniques to develop. Even in the eras without any mass media, there are still propaganda activities for effecting the masses. The Romanian statues which symbolize the powerful, potent, majestic, Romanian man were actually piece of art which aims to show Romanian power. In modern times, same function manifests by not sculptures but media. Newspaper, magazine and radio have been the most successful in 2nd world war era, with their active and new methods of propaganda. With the improved technology, after 2nd World War and Cold War periods, propagandacame to our days. With the satellite technology, seeing the enemy in war zone has become possible and with that description of war correspondent drastically changed. In the First Gulf War, people saw that watching a war on a live broadcasting is possible. In the 2nd Gulf War created a new way for a new kind of reporting. We met with new kind of reporters who move with the U.S. army, who has right to use military recourses to collect news but also who concede some universal principles of reporting. So, are these new reporters who are called ?embedded? capable of staying neutral and objective? In our time, can we reach every information easily and quickly via media or are we facing with a brand new type of propaganda? Why reporters are seen as an enemy by army and started to become a target? This thesis aims to answer these questions.