Amerikan medyasının dış haberlerinde medya-politika ilişkisi bağlamında bir değerlendirme: New York Times Gazetesi örnekleminde 2013 Mısır Askeri Müdahalesi haber kapsamının analizi
Evaluating American media in the context of media politics relation in foreign news: An analysis of 2013 Egypt Military Intervention in New York Times sample
- Tez No: 361809
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Elit Medyası, CNN Etkisi, Dış Haberlerde Medya-Politika İlişkisi, Endeksleme Hipotezi, Global Köy, Hegemonya, Küreselleşme, New York Times, Rıza Üretimi- Propaganda Modeli, American Elite Media, Hegemony, Globalization, Global Village Media-Politics Relation On Foreign News, New York Times, Manufacturing Consent-Propaganda Model, Indexing Hypothesis, CNN Effect
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisinin, Mcluhan'ın global köy kavramsallaştırmasına insanlığı giderek yaklaştırdığı ileri sürülebilir. Yerellikten giderek sıyrılan insanoğlunun birbiriyle ilişkilerinde küresel haber ağlarının ciddi bir yer tutmakta olduğu bir varsayım olarak ortaya konabilir. Bu çerçevede medya organizasyonlarının dış haberlerde nasıl bir işleve sahip oldukları ve bu organizasyonlara yüklenen sorumlulukları ne oranda yerine getirdikleri iletişim alanındaki çalışmaların başlıca sorularını oluşturur. Kitle iletişim çalışmalarında, ekseriyetle hükümetler medyayı manipüle eden ve bu yolla rıza üreten unsurlar olarak ele alınmıştır. Literatürde dış haberlerde medya politika ilişkisini ele alan, iki baskın yaklaşım vardır. Dış haberlerde hükümetlerin medya üzerinde hegemonyası olduğunu ileri süren yaklaşımları Rıza Üretimi- Propaganda Modeli ve Endeksleme Hipotezi olarak ortaya koyabiliriz. CNN Etkisi yaklaşımı dış haberlerde medyanın hükümetler üzerinde hegemonyası olduğunu ileri süren yaklaşım olarak literatürde yer almaktadır. Dış haberlerde hükümetlerin medya üzerinde hegemonyası olduğunu ileri süren yaklaşımlar, medyanın dış haberlerde Amerikan elitleri arasında bir ihtilaf olmadan eleştirel haber kapsamı ortaya koyamayacağını belirtir. Buna karşıt olarak, CNN Etkisi medyaya dış haberlerde aşırı bir güç atfederek, insani dramların medyada yer bulmasıyla oluşan kamuoyunun hükümetin politikasını değiştirmesine yol açacağını ileri sürer. Çalışmada bu yaklaşımlardan ortaya konan hipotezler Amerikan basınından bir örneklem ile değerlendirilmiş, New York Times'ın 3 Temmuz 2013 Mısır Askeri Müdahalesi haberlerine yapılacak içerik analiziyle sınanmıştır. Çalışmanın bulgularına göre bu yaklaşımların dış haberlerde medya politika ilişkisi adına güncel durumu açıklamada yetersiz kaldığı ortaya konmuştur ve dış haberlerde medya politika ilişkisinde tek taraflı bir hegemonya olmasından çok daha kompleks bir durum olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
It can be argued that the effect of globalization and technologic improvements have been leading humanbeing to the“global village”conceptualization of Mcluhan. It is a well-known assumption that global news networks have importance for human beings' relations to eachother who have been globalising. In this context, the function of media organizations and at what rare they discharge their responsibility are the basic questions of mass communication studies. In mass communication studies, for the most part, media is just a tool for government to manufacture the consent. There are two different approaches on media-politics relations in foreign news through which study's hypothesis were formed that will be applied a content analysis on New York Times' coverage on 3 July Egypt Military Intervention. While the first one is claming that media is just a tool for government, the other suggests the media can affect how government makes policy. Manufacturing Consent-Propaganda Model and İndexing Hypothesis can be shown as an examples of the former approach as well as CNN Effect can be example of the latter one. Manufacturing Consent-Propaganda Model and indexing hypothesis suggests that news coverage which criticizes or challenges executive policy occurs when there exists elite conflict with regard to that policy. CNN Effect suggesting that the transmission of the information and images of human suffering to the vast majority of individuals around the world attract public attention and so impel policy-makers to respond promptly to news accounts and give them no change to put military actions or economic sanctions on agenda. Hypothesis based on abovementioned two approaches were examined through a sample of American elite media and tested through New York Times' news coverage on 3 July Egypt Military Intervention. According to the findings of the study, the abovementioned approaches on media- politics relations in foreign news fail to explain the given situation of the media-politics relations in foreign news as well as the findings argue that relations of media- politics in foreign news which have been defined as one dimensional concept, are more complex than ever defined