Sinemada anlam: günümüz Türkiye sineması'nda 12 Eylül temalı filmlerin incelenmesi
Meaning and cinema:investigation of Turkish cinema today september 12 themed movies
- Tez No: 340187
- Danışmanlar: DOÇ. ALA SİVAS GÜLÇUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinemada Anlam, Türk Sineması, 12 Eylül Filmleri, Meaning and Cinema, Turkish Cinema, Turkish Cinema During September 12
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
12 Eylül 1980 İhtilali?nin günümüze kadar uzanan etkilerini sinemamız üzerinden araştırmayı konu alan bu tez, genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ?sinema ve anlam? konusu ele alınarak, kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. İkinci bölümde ? 12 Eylül İhtilali bağlamında Türk sineması?, 12 Eylül Öncesi, 12 Eylül Dönemi ve 12 Eylül Sonrası dönemleri itibariyle aktarılmıştır. Üçüncü bölümde ise seçilen 12 Eylül temalı örnek filmlerdeki anlam, Metz?in görüşleri ışığında göstergebilimsel öğelerden faydalanılarak analiz edilmiş ve 12 Eylül İhtilali?nin etkileri bu örnek filmlerde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis generally consists of three parts which is subjected to the effects of military coup of September 12th, 1980 on our cinema that reaches upon today. In the first part the cognitive/conceptual framework has been established by covering“cinema and meaning”. In the second part; Turkish Cinema has been delivered as“before September 12”,“during September 12”and“after September 12”terms in context of September 12 coup. Finally in the third part; the meaning in the selected September 12 themed sample films/movies that are analysed by exploiting the semiotic items in the light of Metz's point of view and the effects of September 12 are studied on those sample films/movies.