Medya okuryazarlığı, toplumsal cinsiyet ve kadının medyada temsili
Media literacy, gender and representation of women in the media
  1. Tez No: 340188
  2. Yazar: FATİME SEVİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA ŞAKI AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya okuryazarlığı, toplumsal cinsiyet, göstergebilim, kadının temsili, Cinsel kimlik, Gösterge bilim, Kadınlar, Medya, Media literacy, social gender, semiotics, representation of woman, Gender identity, Women, Media
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı medya okuryazarlığı öğretisi ve çalışmaları kapsamında toplumsal cinsiyet konusunu irdelemektir. Medya okuryazarlığının eleştirel perspektifinde anlam bulan toplumsal cinsiyet konusunun üretilen eşitsizlikler bağlamında tartışması yapılacaktır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin kamusal hayattaki görünen kısmını kitle iletişim araçları yeniden üretmektedir. Toplumsal ekonomik, kültürel ve siyasi pratiklerin üretimi çerçevesinde kadın ve erkeğin de rollerini çizen medya toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin üretiminden de sorumludur. Cinsiyet temelli bir kadın temsiline ve söylemine sahip olan medyanın üretim şekilleri bu bağlamda incelenmiştir. Bu çerçeveden bakarak, Elle dergisinin kapak incelemesi göstergebilim metoduyla gerçekleştirilmiştir. Neticede toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin medya yolu ile üretimleri netleştirilmiş ve medya okuryazarlığı öğretisinin eğitim temelli yapılandırılmasında lisans ve yüksek lisans seviyesinde medya eğitimi almış uzman eğiticilerin kullanılmasının çözüme katkısı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the social gender issue within the scope of media literacy education and studies. The social gender issue that becomes meaningful when studied from a critical perspective towards media literacy is discussed within the context of inequalities that surface. The mass media has reproduced gender inequality at the social level observed in public life. The media which defines male and female roles within the scope of social, economic, cultural, and political practices is also responsible fort the gender ineguality at the social level. The study examines such reproduction both by the media representing women from a gender perspective and having a parallel discourse and the new media. With this perspective, cover page of the `Elle? magazine has been studied using semiotics. In conclusion, the fact that gender inequality at the social level is produced through the media has become clear; and while constructing media literacy education, the contribution of expert trainers who received media education is investigated to be of great benefit at the level of undergraduate and graduate education. Finally, it is investigated that the more the number of female professionals at the management level increases, the more the discourse revolving around women will change.