Ortaöğretim öğretmenlerinin maruz kaldıkları şiddet ve şiddet sonucu ortaya çıkan stresle başa çıkma stratejilerinin değerlendirilmesi(Kayseri ili örneği)
The assessment of strategies in coping with violence that teachers in secondary education are exposed to, and with the stress that arises from this violence (A sample in Kayseri)
- Tez No: 340199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Secondary Education, Teacher, Violence, Coping/Handling
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma ortaöğretim öğretmenlerinin maruz kaldıkları şiddet ve şiddet sonucu ortaya çıkan stresle başa çıkma stratejilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada korelasyon türü ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verileri toplamak için, öğretmenlerin maruz kaldıkları şiddet türleri, şiddete ilişkin görüşlerinden oluşan sorular ve Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (COPE) kullanılarak, 2012-2013 Öğretim Yılında Kayseri İlinin Melikgazi ve Kocasinan İlçelerindeki ortaöğretim okullarında görev yapan 2806 öğretmenin 1/2?sine basit tesadüfi yöntemle uygulanmış ve bu formlardan 1020 `si değerlendirmeye alınmıştır.Araştırmada verilerin çözümlenmesi aşamasında öğretmenlerin maruz kaldıkları şiddet türleri ve şiddetin nedenlerine ilişkin, aritmetik ortalama, standart sapma, yüzdelik değerler, öğretmen görüşlerinin anlamlılık düzeylerinin karşılaştırılmasında ilişkili student-t testi ve tek yönlü varyans analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin öğrenci ve veliler tarafından en çok sözel ve fiziksel şiddete, yönetici ve meslektaşları tarafından da en çok psikolojik şiddete maruz kaldıkları saptanmıştır. Şiddet sonucu stresle başa çıkmada aktif başa çıkma becerisi ve plan yapma arttıkça stres düzeyinin azaldığı saptanmıştır. Öğretmenlerin uğradıkları şiddet türleriyle cinsiyet, kıdem, branş ve okul türüne göre anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Anahtar Kelimeler Ortaöğretim, Öğretmen, Şiddet, Başa çıkma
Özet (Çeviri)
This research has been done to assess the strategies in coping with violence that teachers in secondary educatıon are exposed to, and with the stress that arises from this violence. In this research, a correlation type relational research model has been used. In collecting data, the kind of violence which teachers have been subjected to, questions related to the view of violence and COPE scale have been applied by the simple random method to half of 2806 teachers working in secondary schools and 1020 of these forms have been evaluated in the 2012-2013 educational year in the districts of Melikgazi and Kocasinan, in the province of Kayseri. In the stage of data analysis research, arithmetic mean, standard deviation, percentage value, the comparison of the significance level of teachers? opinion related student t test and one way analysis of variance have been made use of in relation to the type of violence teachers have been subjected to and the reason for violence. As a result of the research, it has been identified that teachers are mostly exposed to verbal and physical violence by students and their guardians and mostly to psychological violence by administrators and colleagues. In coping with/handling the stress resulted from violence, it has been identified that as active handling skills and the making of plans increase the level of stress decreases. Significant differences have been identified in the violence which teachers have been exposed to according to sex, seniority, branch and type of school.