Moğolistan'ın Bayan-Ülgiy eyaletindeki yer adları üzerine incelemeler
Research of the place names in Bayan-Ulgii, Mongolia
- Tez No: 340198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yer Adları Bilimi, Moğolistan, Bayan-Ülgiy Eyaleti
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bayan-Ülgiy eyaleti sınırları içerisinde daha önce yer adları incelemesi adına yapılmı? bir çalı?ma bulunmadığı için bu çalı?mamızda yer adlarının anlamı, yerin coğrafi özellikleri, ekonomik ve tarihi özellikleri üzerine çe?itli kaynaklardan yararlanılarak genel bir ara?tırma yapılmaya çalı?ılmı?tır. Yapılan çalı?mada yer adlarına kaynaklık eden dillerin gramer ve anlam bilgisi kitaplarından yararlanılmı?tır. Yer adları incelemesinde okuyucuya kolaylık sağlaması için yer adlarını dağ adları, göl adları, ırmak adları, boğaz ve geçit adları, ova adları, yerle?im birimi adları ?eklinde tasnif ettim. Yer adlarıyla ilgili Türkiye?deki çalı?maların daha çok Anadolu coğrafyasındaki yer adlarıyla ilgili olduğunu söylemek gerekir (Aydın, 2012: 19). Moğolistan?ın Bayan-Ülgiy eyaletinin yer adları üzerine herhangi bir çalı?ma yapılmamı?tır. Bu çalı?maya bu nedenle ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Bayan-Ulgii, how they were formed and what the meanings of them are. In this research such a mehod is used. The place names are important in Mongolia as it is in the World. I aimed to do a study in Bayan-Ulgii city of Mongolia. There has been no study about geographic names in Bayan-Ulgii before this study,so we tried to do it with its meanings, geographic specialties,economical and historical values which were researched .To make readers easy to understand I divied them as names of mountains,names of lakes,names of rivers ?.etc. It is worth to say that most of the studies about geographic names in Turkey is about Anatolian geographic places (Aydin, 2012: 19). There is no study about the place names in Bayan-Ulgii, Mongolia. Because of this, it is needed to be done. Key words; study of geogrphic names, Mongolia, Bayan-Ulgii city.