Kapadokya bölgesi Soğanlı Vadisi'nde bulunan Bizans Dönemi'ne ait şarap işlikleri
In the valley of Kapadokya Soğanlı
- Tez No: 340216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bizans, üzüm, şarap üretimi, Byzantium, grape, wine production
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bir mimari yapının biçimlenmesinde rol oynayan birçok faktör vardır. Dönemin ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi ve askeri özellikleri yanı sıra, geleneğin getirdiği bir takım yönlendirmeler, imar faaliyetlerinin hem niteliksel hem de niceliksel anlamda biçimlenmesinde önemli rol oynarlar. Anadolu?da şarap üretimi tarih boyunca önemini korumakla beraber Anadolu?daki şarap üreticisi kentlerin önemli bir gelir kaynağı haline geldiği bilinmektedir. Gerek iç bölümlerin gerekse de kıyı kesimlerin asma bitkisinin yetiştirilmesine uygun iklime sahip olması, üreticileri bağcılık yapmaya ve şarap üretimine yöneltmiştir. Bir yandan günlük geçim kaynağı niteliği ve niceliği olan bu ürün bir yandan da ticari kapasitesi yüksek olup ekonomiye yön vermiştir. Bölgede üzüm üreticiliğine dayanan bir ekonominin varlığı görülmektedir. Bu tarımsal kökenli ekonomi,bunların üretilmesi için bir mimari yapılanmayı doğurmuştur. İşliklerin tümü kaya yapısıdır. Üzümleri çiğnemek, kalan üzüm ve saplarını preslemek ve mayalanmaya bırakmak şarap üretimi için gerekli olan üç temel aşamadır. Üzüm, ilk aşamada sıvının çıkması için bekletilir ve ayakla ezilmeye başlar ve ardından preslenir.Bu işlem üzüm ezme havuzunda yapılır. Bir akıtma kanalı yardımıyla üzüm suyu biriktirme havuzuna toplanır. Bağımsız olarak inşa edilen bu yapılardaki özenli işçilik Bizans döneminde şarap işliklerine verilen önemi göstermektedir
Özet (Çeviri)
There are many factors that formation of architectural structure play a role. Some orientationsthat tradition brought play an important role that features of economic, social, cultural, political and military shape and that reconstruction activities shape both qualitative and quantitative sense. Along with protecting the importance throughout the history of wine production in Anatolia, wine production is known that it become an important source of income of wine maker cities in Anatolia. Both internal departments and coastal sections of the vine plant should have the appropriate climate, producers are led to production of grapes and viticulture. On the one hand, this product has the quality and quantity of daily source of livelihood and also this product gave direction to the economy that it has commercial capacity is high. The presence of an economy based on production of grapes can be seen in the area. This agricultural-based economy led to structuring an architecture fort he production. All presses have been carved into the bedrock. Crushing the grapes,pressing remaining grapes and its stalks and leaving tha fermentation are three basic steps that they are necessary for the production of wine. In the first stage, grapes hold for the liquid and begin to crush with foot and then pressed. This process is done grapes crushing pool. The grape juice is collected in the gathering pool with the help of a drainage channel. Edge heights of crushing boats change depending on the status of natural rock.Careful workmanship in these structures that it is built independently shows the importance of wine presses in the Byzantium period.