Tavlusun bezemeli mezar taşları
Tavlusun decorated grave stones
  1. Tez No: 340215
  2. Yazar: FADİME ÖZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezar taşı, kitabe, bezeme, sanduka, bitkisel, Tombstones, inscription, decoration, coffin, plant
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Kayseri Tavlusun Köyü Aydınlar mezarlığında bulunan bezemeli mezar taşları araştırma konusu olarak seçilmiş olup, biçimlerine ve şahidelerin yönlerine göre bir sınıflandırma yapılarak belgelemek başlıca konumuzu oluşturmaktadır. İlk etapta konu ile ilgili bir araştırma olmayıp sadece Tavlusun Köyü tarihçesi anlatılırken mezarlığa da kısaca değinilmiştir. Çalışmada, Tavlusun Mezarlığında bulunan, kataloga dahil edilen mezar taşlarının fotoğrafları çekilip, genel ölçüleri alınıp, bezemelerin çizimleri yapılmış ve kitabeleri okunmuştur. Katalog bölümü oluşturularak mezar taşlarının bu günkü durumu, belirlenen şablona uygun olarak; kime ait olduğu, malzemesi, ölçüleri, süsleme özellikleriyle tanımı kısaca anlatılmıştır. Katalogdan sonra çalışmanın değerlendirme ve karşılaştırma bölümlerinde, incelenen örneklerin yapım ve süsleme özellikleri bitirildikten sonra, Anadolu?daki diğer yöre örnekleriyle karşılaştırılmaları yapılarak, benzer ve farklı yönleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, değerlendirmeler ışığında varılan sonuç kısaca belirtilmiştir. Araştırma, kaynakça, çizim ve fotoğraf listesi ile fotoğraf ve çizimlerle çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intellectuals decorated tombstones in the cemetery of the village of Kayseri Tavlusun is selected as the subject of Scientific Research, titles, forms and decorations made a classification based on your position is the main document. Tavlusun a research on the issue in the first place not only describe the history of the village cemetery also briefly discussed.Photography and nearly 500 gravestones in the cemetery, the overall dimensions are bought, decorations made of drawings and inscriptions read. Our research illuminates the history of the province of Kayseri documents prepared by this method have tried to contribute to keeping the light.Gravestones forming part of the present state of the catalog, to whom it belongs, material, size, description ornament features are described briefly. After the study was to evaluate and compare the parts catalog, samples analyzed after completing the construction and decorative features, making comparisons of samples in Anatolia region, have been studied in similar and different aspects.In the conclusion, however, noted briefly in the light of the conclusion reached. Research, bibliography, photographs and drawings concluded with a list of drawing and photography.