Yozgat Nizamoğlu Konağı Etnoğrafya Müzesindeki madeni mutfak eşyaları
Yozgat Nizamoğlu Mansion Ethnography Museum of metal utensils
  1. Tez No: 340217
  2. Yazar: EMİNE KIZILASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Maden, Bakır, Mutfak, Müze, mine, copper, kitchen, museum
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Öncelikle tezimize Yozgat ilinin coğrafi yapısı ve tarihçesi anlatılarak giriş yapılmıştır. Daha sonra eserlerin bulunduğu Nizamoğlu konağı hakkında kısa bir bilgi verilip, maden sanatı hakkında bilgi verirken madenler ele alınmıştır, yapım ve süsleme teknikleri ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.Katalogda eserin türü, yer aldığı müze, fotoğraf ve çizim no, müzeye geliş tarihi ve geliş şekli, inceleme tarihi, dönemi, maden cinsi, yapım ve süsleme tekniği, ölçüleri, kitabe ve bugünkü durumları hakkında bilgiler verilmiş, fotoğraf ve çizimleri yerleştirilmiştir. Katalogdan sonra çalışmanın değerlendirme ve karşılaştırma bölümlerinde, incelenen örneklerin yapım ve süsleme özellikleri bitirildikten sonra, Anadolu?daki diğer yöre örnekleriyle karşılaştırılmaları yapılarak, benzer ve farklı yönleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, değerlendirmeler ışığında varılan sonuç kısaca belirtilmiştir. Araştırma, kaynakça, fotoğraf ve çizimlerle sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
At first an introduction is made to our thesis by explaining the geographic structure and history of our Yozgat city. Then a short knowledge is told about Nizamoğlu Mansion which has pieces in it, by the time informing about the art of mine the mines are handled, the technique of structure and decoration are detailed explained.In the catalogue, about the type of the piece, the museum where it is taken a place, the number of drawing and photo, the date of coming to the museum and coming form, the date and history of research, the type of mine, the technique of structure and decoration, the dimensions, the inscription and situation of today are explained, the photos and drawings are placed in it. After the catalogue, in the parts of rating and comparison, by the time the structure and decoration features of the examined examples are finished, it's tried to put forward to similar and different aspects by making comparisons.In the consequence part, the result reached by ratings is shortly indicated. The research is brought to a cocnclusion with bibliography, drawings photos and list of them.