Muhyiddin İbn Arabî ile İmam Rabbâni'nin varlık anlayışlarının karşılaştırılması
Comparison of the existence comprehension of Muhyiddin İbn Arabi and İmam Rabbani
  1. Tez No: 340228
  2. Yazar: ERDAL KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Arabî, İmam Rabbâni, Tanrı, Varlık, Vahdet-i vüc?d ve Şuh?d, Ibn Arabi, Imam Rabbani, God, Existence, the Unity of Existence (Vahdet-i Vücud) and The Unity of Awareness (Vahdet-i Şuhud)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
İbn Arabî ile İmam Rabbâni'nin varlık anlayışlarını karşılaştırdığımız bu araştırmada, her iki düşünürün görüşlerinin birçok yönü ile kendine özgü olduğu, bununla birlikte daha önceki düşünürlerden de kısmen etkilendikleri görülmektedir. Bu etkileşim, bir diğerinin görüşlerinin kabulü yanında o görüşün eksikliği, yetersizliği, yanlışlığı ve/veya muğlaklığı gibi faklı neden-sonuç ilişkilerini içerisinde barındırabilmektedir.İbn Arabî ve İmam Rabbâni'nin varlık hakkındaki görüşleri karşılaştırıldığında, vahdet-i vüc?dun sûfi tecrübeyi de içinde barındırmakla birlikte büyük ölçüde teorik bir söylemden ibaret olduğu; vahdet-i şuh?dun ise büyük ölçüde sûfi tecrübeye dayalı olduğu, aklın verilerine yeterince önem verilmediği, bu haliyle de vahdet-i şuh?d öğretisinin daha ziyade pratik bir söylemden ibaret olduğu anlaşılmaktadır. Şu halde Vahdet-i vüc?d ve vahdet-i şuh?d öğretileri çıkış noktaları itibariyle birbirleriyle aynı, ulaştıkları sonuç itibariyle birbirlerinden farklı öğretilerdir.
Özet (Çeviri)
In this research which we compare the Existence Comprehension of Ibn Arabi and Imam Rabbani,it is understood that views of both thinkers are peculiar in so many ways, in addition to this they both were influnced by the former thinkers. This interaction can host the different cause-and-effect relations such as lack, insufficiency, inaccuracy and/or ambiguity of the others? view as well as confirming that view.Once compared the views of Ibn Arabi and Imam Rabbani, it is understood that in addition to hosting sufi experience, Unity of Existence (Vahdet-i Vücud) is just a pretty more theorical pronounciation; however the Unity of Awareness (Vahdet-i Şuhud) is pretty more based on sufi experience and this teaching doesn?t give any importance to the logical datas for that reason Unity of Awareness is just a bit more practical pronounciation. As a result the doctrines of the Unity of Existence (Vahdet-i Vücud) and the Unity of Awareness(Vahdet-i Şuhud) are same at the point of begining ; but they are different at the point of ends that they reach.