Ulusal yazılı basında çevre duyarlılığı: Meksika Körfezi- Petrol Sızıntısı olayının incelenmesi
The analysis of the petrol leakage in Mexican bay environmental sensitivity in national print media
- Tez No: 340229
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Yazılı Basın, Çevre Duyarlılığı, İçerik Analizi, National Print Media, Environmental Sensitivity, Content Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Genellikle insan faaliyetleri sonucunda meydana gelen kazalar, çevrede, çoğu zaman tüm dünyayı etkisi altına alan ve geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlar oluşturmaktadır. Geçmişten miras kalan, gelecek nesillerden ödünç alınan dünya kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, tahrip edilmemesi, gelecek nesillere yaşanılabilecek bir çevre bırakılması bakımından oldukça önemlidir. Bu konuda, toplumun bilinçlendirilmesi bağlamında, kitle iletişim araçlarına büyük görevler düşmektedir. Bu çalışmada amaç, dünyada büyük felaketlere yol açan Meksika Körfezi Petrol Sızıntısı Olayı'nın ulusal basına nasıl yansıdığını belirlemektir. Bu amaç kapsamında Hürriyet, Milliyet, Sabah, Radikal ve Cumhuriyet gazeteleri Türkiye'deki gazete çeşitliliğini yansıtması açısından örneklem olarak belirlenmiş ve Meksika Körfezi'nde yaşanan petrol sızıntısı haberlerinin bu gazetelerde yer alış biçimi, nasıl yeraldığı gibi konular incelenmiştir.Yöntem olarak içerik analizinin benimsendiği bu çalışmada, öncelikle haberler kategorik olarak sıralanmıştır. Yapılan analiz sonucunda, Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinin Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketini diğer gazetelere oranla daha fazla ele aldığı, çevre duyarlılığı konusuna daha çok vurgu yaptığı görülmektedir. Bu durum Hürriyet, Milliyet ve Sabah gazetelerine oranla Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinin çevreye daha duyarlı yayıncılık yaptığı şeklinde değerlendirilebilir. Çalışma, toplumun çevre duyarlılığı konusunda bilinçlendirilmesinde çok önemli yeri olan gazetelerin, bu konuya nasıl yaklaştıklarının belirlenmesi bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of human activities that causes accidents, make destructions in the environment that effects whole world and can not have the possibility of turning back. Inherited from the past, using the world's resources effectively and efficiently that `s loaned from future generations and not following is quite important in terms of not leaving an environment that can be liveable to future generations. In this regard, in the context of raising awareness of society; the major task falls to mass communication. In this study the aim, is to define how the incident of petrol leakage in the Gulf of Mexico that led to great disasters in the world, is reflected in the national press. As part of this aim, newspapers of Hürriyet, Milliyet, Sabah, Radikal, and Cumhuriyet are defined as samples reflecting the variety of newspapers in Turkey and the subjects of how the news of petrol leakage of Mexican Gulf is taken place and in which form; are being analysed in these newspapers.Being accepted content analysis as a method in this study, primarily news are listed categorically. As a result of this analysis, emphasizing environmental sensitivity Cumhuriyet and Radikal newspapers , mentioned Mexican Gulf environmental disaster more comparing with the other newspapers. In this case in comparison to Hürriyet, Milliyet and Sabah newspapers; Cumhuriyet and Radikal newspapers can be appraised as the ones publishing more about environmental sensitivity. This study presents importance in terms of defining the approaches of the newspapers that have an important part in the subject society awareness for environmental sensitivity.