İsrail'de din ve siyasal sistem ilişkisi
The relationship between religion and political system in Israel
  1. Tez No: 340230
  2. Yazar: AHMET MURAT TAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Din-siyasal sistem ilişkisi, İsrail Devleti, Yahudilik, Relationship between religion and political system, State of Israel, Judaism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Din ve siyasal sistem ilişkisi, bugüne kadar pek çok sosyal bilimci tarafından dikkate değer bulunmuş ve çeşitli yönleriyle araştırılmış bir konudur. Bu çalışmada, din-siyasal sistem ilişkisi, İsrail özelinde çeşitli boyutlarıyla incelenmekte ve bu ilişkinin demokrasi ile birlikte uygulanabilirliğini değerlendirilmektedir. Bu noktada, öncelikle anılan ilişkinin taraflarından Yahudilik Dini'nin kaynağının, tarihsel süreçte gösterdiği siyasal dönüşümün ve ayırt edici özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Öte yandan, ülkedeki siyasal kurumların oluşmasında etkili olan tarihsel, sosyal ve ekonomik arka plan ve kurumların mevcut işlevsel özellikler kazanmasına yol açan dinî etkiler de son derece önemlidir. Bu çalışmada, siyasal sistemin kurumsal ve işlevsel çıktıları, din-siyasal ilişkisinin boyutları İsrail örneğinde incelenmektedir. Bu çerçevede öncelikle; İsrail'de din-siyasal sistem ilişkisinin var olup olmadığı incelenmektedir. İlişkinin varlığının teyit edilmesinin ardından bu ilişkinin her iki tarafı detaylarıyla analiz edilmektedir. Daha sonra, siyasal kurumların oluşması ve işleyişi sırasında din-siyasal sistem ilişkisinden etkilenme dereceleri ve yönleri incelenmektedir. Son olarak, ilişkinin tüm boyutları dikkate alınarak, anılan ilişkinin ülkenin demokrasi ile uyumu noktasında bir engel oluşturup oluşturmadığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between religion and political system is a topic which has been found worth the attention and has been examined by lots of social scientists. In this study, the relationship between religion and the political system has been studied in the case of Israel in various ways and this relationship?s practicability with democracy is evaluated. At this point, firstly, one of the sides of this relationship, Judaism?s source, its political change throughout history and its distinctive features should be known. On the other hand, the historical, social and economic backgrounds which affected the political institutes in the country to be formed and the religious effects that caused the foundations get their current features are very important. In this study, the political system?s institutional and functional outputs, religion and political relationship?s dimensions are examined in the case of Israel. In this case, firstly, whether there?s a relationship between religion and the political system should be verified. After the relationship is confirmed, this relationship?s both sides should be evaluated in detail. Then, the degrees and ways of the political parties? being influenced by the relationship between religion and the political system should be examined. Finally, whether this relationship causes obstacles in the point of the country?s practicability with democracy should be evaluated by thinking of every aspect of this relationship.