Abdülaziz Mecdi Tolun'un hayatı, eserleri ve tasavvufi görüşleri
Life, works and sufistic views of Abdulaziz Mecdi Tolun
  1. Tez No: 340231
  2. Yazar: TALAT OLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MUSTAFA ÇAKMAKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şahsiyet, siyaset, tasavvuf, vahdet-i vücut, Melamilik, Personality, policy, sufism, unity of being (vahdetü?l?vücûd), malamiyye
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Tezimizin konusu Abdülaziz Mecdi TOLUN?un hayatı, eserleri ve tasavvufi görüşleridir. Bu çalışmayla kendini halkına ve mukaddes saydığı değerlerine adamış, toplumuna fikirleriyle öncülük etmiş ve bir çok değerli şahsiyeti yetiştirmiş olan Abdülaziz Mecdi TOLUN hayatı, eserleri ve tasavvufi görüşlerini tanıtmak amaçlanmıştır.Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır:Birinci bölüm?de Abdülaziz Mecdi Efendi?nin hayatı, ikinci bölümde şahsiyeti ve kişiliği, üçüncü bölümde yöneltilen suçlamalar, dördüncü bölümde eserleri, son bölümde ise tasavvufi görüşleri olmak üzere.Tezin hazırlanmasında başta Abdülaziz Mecdi Efendi?nin eserlerinden yararlanılmış olup, hakkında yazılmış olan bütün eserler ve bilimsel bilgiler derlenerek kaynak olarak kullanılmıştır. Ayrıca çalışmamızın hazırlık aşamasında tasavvuf literatürü taranmış olup, tasavvuf alanında bilimsel çalışma yapmış olan kişilerin eserlerinden ve birikimlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is life, works, and sufistic views of Abdülaziz Mecdi TOLUN. This study aims to introduce Abdülaziz Mecdi TOLUN who dedicated himself to his people and the sacred values, led his society by his opinions and raised a lot of important students.This study consists of five parts. In the first part there is the life of Abdülaziz Mecdi TOLUN, in the second part his personality, in the third part the accusations directed to him, in the fourth part his works and in the last part his sufistic opinions.In preparation of the thesis we wed as a source: the works of Abdülaziz Mecdi TOLUN, the studies about him and scientific knowledge about him. In preparation of our study we scanned sufist literature and used the studies of the people who has scientific work in the field of sufism.