Nurhak ve yöresi ağzı (İnceleme - Metinler - Sözlük)
Dialects of Nurhak and neihgbourings
  1. Tez No: 340232
  2. Yazar: ALİ AKSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nurhak, Nurhak Ağzı, Ağız, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Nurhak, Nurhak Dialects, Dialects, Phonetics, Morphology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
?Nurhak ve Yöresi Ağzı? isimli bu çalışma, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Türk Dili Bilim Dalına yüksek lisans tezi olarak sunulmak üzere hazırlanmıştır.Yaptığımız bu çalışma; sırasıyla ?Giriş,? ?İnceleme,? ?Sonuç,? ?Metinler? ve ?Sözlük? olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.?Giriş? bölümünde yörenin özelliklerine ilişkin bilgiler verildi. ?İnceleme? bölümü, Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi olmak üzere iki alt başlıkta toplandı. Bu bölümde metinlerin incelemesi yapıldı. Yer verilen örneklerde genellikle metin sırası gözetildi. Fiil çekimlerinde şahıslara göre bir sıralamaya gidildi. ?Metinler? bölümünde, yöre ağzından yapılan derlemeler yer aldı. Derleme yapılırken, yörenin ağız özelliklerini en iyi yansıtacak kişiler olması için azami gayret gösterildi. Derlenen metinler içerik yönüyle çeşitlilik arz etmektedir. Derlemeler ilçe merkezi, ilçeye bağlı 2 kasaba ve 1 köyde tamamlandı. Toplam 18 kişi ile ses kaydı yapıldı. Kayıtlar içerisinde metnin ahengini bozan, dil özellikleri açısından pek kıymeti bulunmayan kısımlara yer verilmedi. Bu bölümde kullandığımız çeviri yazı işaretlerinde, yöreye ait sesler için bizce uygun görülen özel işaretlemelere gidildi. ?Sonuç? bölümünde, araştırmada ulaşılan bulgulara yer verildi. ?Sözlük? bölümünde, metinlerde yer almayan sözcüklere de yer verildi.
Özet (Çeviri)
This study, titled as ?Dialects of Nurhak and Neighboring?, has been prepared to be summited as the master?s thesis for the Department of Turkish Language and Literature, Institute of Social Sciences, University of Erciyes, Kayseri. This study is composed of five parts including; ?Introduction?, ?Research?, ?Results?, ?Articles? and ?Index?. In the ?Introduction? part some information about the properties of the locality has been provided.The ?Research? part has been divided into two subtitles, ?Phonetics? and ?Morphology. In this part articles are reviewed. ? The order of articles are considered while selecting samples. During conjugation the order is observed according to individuals.In the ?Articles? part, compiled articles from the people of the locality have been provided. While compiling articles we tried to find people who can use the dialects of the locality best. Compiled articles show a variety in terms of content. The texts have been selected from the town, 2 counties and a village of Nurhak. Audio recordings for total 18 people have been done. The odd part of the recordings; like the ones which disrupts the consistency of the text or the ones which has limited values in terms of phonetics, are excluded from the study. While transcription of audio recordings to texts some symbols are used to represent local sound.In the ?Result? part, the outcomes of the surveys have been published.In the ?Index? part, some extra words are included which are not present in the articles.