Sosyal sermaye faktörünün ekonomik büyüme üzerindeki etkisi:Dinamik panel uygulaması
The effect of social capital factor on economic growth: Dynamic panel analysis
  1. Tez No: 340234
  2. Yazar: NADİDE SEVİL HALICI TÜLÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Büyüme, Panel Veri Analizi, Social Capital, Growth, Panel Data Analysıs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 442
Özet
Geleneksel büyüme modelleri, ülkeler arasındaki büyüme farklılıklarını genellikle ülkelerin sermaye birikimindeki (fiziki ve beşeri) farklılıklar ile açıklamaktadır. Ancak iktisadi büyümeye yeni yaklaşımlar bu farklılıkları açıklamaya yeni açılımlar getirmektedir. Bu yeni açılım ülkelerin büyüme düzeyleri arasındaki farklılıkları ülkelerin kültürel zenginlikleri, coğrafi konumları, sosyal sermayeleri ve kurumları arasındaki farklıklılarla açıklamaktadır. Bir ülkedeki kişi ve kurumlar arası dikey ve yatay karakterli güvene dayalı ilişkileri gösteren sosyal sermaye, ilgili toplumun ekonomik ve sosyal alandaki başarısını doğrudan etkilemektedir. Sosyal sermaye, insanlar arası güven, birlik ve bütünlük duygusuna dayalı olarak, işbirliği ve ortak eylem potansiyelini harekete geçirmek suretiyle birlikte çalışmayı olanaklı hale getiren, toplumsal gelişimin yanı sıra ekonomik gelişim açısından da önem arz eden bir kavramdır.Sosyal sermayenin varlığı ve ekonomik büyüme üzerindeki olumlu etkisi, son yıllarda yapılan çalışmalarda sosyal bilimcilerin hem fikir olduğu bir konu haline gelmiştir. Azgelişmişlik sadece fiziksel ve beşeri sermaye eksikliğinden değil, aynı zamanda sosyal sermaye eksikliğinden de kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada sosyal sermayenin ekonomik kalkınmaya ne şekilde katkıda bulunabileceği incelenmektedir. Sosyal sermaye kalkınma sürecinde çeşitli mekanizmalarla verimlilik artışı ve maliyet azalışına yol açmakta, devlet ve piyasa arasında tamamlayıcı ve ikame edici roller oynamaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerin de sürdürülebilir kalkınma politikalarını uygulayabilmeleri için sosyal sermayeyi geliştirme yönünde çaba sarf etmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Traditional economic growth models often explain the differences between countries with the differences in levels of capital accumulation (physical and human). However, new approach to economic growth offers various ideas to explain those differences. This new approach explains the differences between countries with the differences in the cultural endowments, geographical location, social capital, and institutions. Social capital that indicates relations based on trust, among people and organizations as horizontal or vertical character, directly affects achivement of any society in economic and social area. Social capital is a concept which is of importance for social as well as economic growth, in the sense that it enables `working together? through facilitating collaboration and joint action based on interpersonal trust and social cohesion within the society.In recent years, many social scientists agree that social capital is present and positively contributes to economic growth in the light of many studies. Under-development is caused not only by lack of physical and human capitals but also by lack of social capital. In this study, the different ways by which social capital can contribute to the economic development are investigated. Consequently, especially in less developed countries, it is necessary to improve social capital which is one of the basic externalities of economic well-being.