Sultan I. Abdülmecid ve batılılaşma sürecine katkıları (1839 - 1861)
Sultan 1st Abdul-Medjid and contribution to westernize (1839 - 1861)
  1. Tez No: 340235
  2. Yazar: ÖZLEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülmecid, Batılılaşma, Harem, Tanzimat, Islahat, Abdul-Medjid, Westernize, Harem, Tanzimat, Islahat
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Batı müesseselerinin Osmanlı Devleti?ne aktarılma sürecini oluşturan Tanzimat Dönemi, Osmanlı Devleti?nin hayatta kalabilme mücadelesinin tezahürüdür. Fermanın ilanı sonrasındaki süreçte devletin neredeyse her kurumunda, her alanda yeni düzenlemeler yapılmıştır. Osmanlı Devleti?ni uzun yıllar boyunca meşgul eden Mısır sorununun çözüme ulaştırılmış olması ve devletin Kırım Savaşı?na dek geçen sürede ciddi problemlerle uğraşmak durumunda kalmaması batılılaşma sürecindeki ivmeyi hızlandırmıştır. Bu tez çalışmasında haremden eğitime, eğitimden mimarîye, mimarîden sağlığa birçok alanda, Osmanlı Devleti için tamamen yeni olan uygulamaların tatbiki ve topluma yansıma süreci incelenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda 19. yüzyıl Osmanlı toplumunda mevcut olan eski kurumlar yanına yenilerinin de eklendiği görülmüştür ki bu durum sonucunda tüm kurumlarda çift başlılığın ortaya çıktığı tespit edilmiştir.19. yüzyıl hem yıkılışın başlangıcı olarak nitelendirilen, hem de cumhuriyeti hazırlayan dönüşümleri üreten bir dönemdir. Dolayısıyla Osmanlı?nın yıkılışı olarak değerlendirildiğinde menfi, yeniden doğuşun alt yapısı olarak değerlendirildiğinde ise müspettir. Osmanlı?nın kötü gidişine engel olmak amacıyla, iyi niyetlerle uygulamaya konulan batılılaşma etkilerinin değişen dünya koşullarında, eski düzenle idare edilmeye çalışılan bir devleti kaçınılmaz sondan kurtarmak için yeterli olmadığı görülmüştür. Buna rağmen Tanzimat, Osmanlı aydınının zihniyet yapısında köklü değişimlere sebep olmuş ve kendisinden neredeyse bir asır sonra kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin alt yapısını hazırlamıştır diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Tanzimat period (administrative reform) transferred Western organizations to Ottoman Empire was pointed out conflict of Ottoman Empire to exist. Modern regulation was applied for every institutions of the empire at the administrative reform declaration and following progressive. Egypt problem Ottoman Empire had occupied over many years solved and the empire didn?t struggle with any crucial matter up to Kırım Battle?s duration so process of westernization had acceleration. This thesis addresses some new applications from harem to education, from education to architecture, from architecture to health etc. at the all institution for Ottoman Empire were started to carrying out. As a result of this examination 19th century Ottoman society?s former existential institutions was added newer institutions and thus dualism had come on the every institutions.19th century was a period which was both the beginning of Ottoman Empire?s decadence and the producing of the Turkish Republic?s transition. As a result being the decadence of Ottoman Empire was hard, being the underwork of the Turkish Republic?s producing was fine. Westernize impact brought in with honesty of purpose at modifying World provision for an empire being governed by former ordinance hadn?t been sufficient in order to recover after Ottoman? setback. However mentality of Ottoman intellectuals would be changed and underwork of Turkish Republic which would be established after nearly one century would be made up after that period.