Berlin Antlaşması'ndan (1878) Tehcir Kanunu'na (1915) Hatay'da Ermeniler ve Ermeni olayları
Armenians and Armenian incidents in Hatay from the Treaty of Berlin (1878) to (Tehcir) the relocation law (1915)
- Tez No: 340245
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ermeni, Osmanlı, Hatay, Dörtyol, Süveydiye (Musa Dağı), Armenian, Ottoman, Hatay, Dörtyol, Süveydiye (Moses Mountain)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Osmanlı Devleti, Ermenilerin dinlerini, dillerini, örf, adet, gelenek ve göreneklerini özgürce yaşamaları için her türlü imkânı sağlamış, bunun sonucunda Ermeniler rahat, mutlu, müreffeh bir hayat yaşamışlardır. Ancak XIX. yüzyıldan itibaren şartlar değişmiş, bu döneme kadar devlet yönetimi ve birlikte yaşadıkları Türklerle ilgili hiçbir problem yaşamayan Ermeniler, devletin gücünün azalmasıyla birlikte emperyalist devletler tarafından kendi çıkarlarına alet edilmeye başlanmıştır. Türkiye topraklarında dini, sosyal, ekonomik, idari ve kültürel hürriyetlere sahip olan Ermeniler yaşadıkları bölgelerde nüfus çoğunluğuna sahip olmamalarına rağmen çeşitli nedenlerle barış içerisinde birlikte yaşama arzusundan vazgeçerek bir takım olumsuz faaliyetlere yönelmişlerdir. Ermeniler önce ıslahat sonra özerklik ve en sonunda bağımsızlık isteği ile devlete karşı ayaklanmalara başlamışlar ve o güne kadar barış içinde birlikte yaşadıkları insanlara karşı düşmanca tavır takınmışlardır. Türkiye topraklarının diğer bölgelerinde olduğu gibi Hatay bölgesinde de tahriklere kapılan Ermeniler, amaçlarına ulaşmak için olaylar çıkarmışlar, bu olaylar asker, sivil pek çok insanın ölümüne neden olmuş, çıkan olaylarda ziyadesiyle can ve mal kaybı yaşanmış, bölgede huzur ve sükûnet son bulmuştur. Bu olaylar Batı basınında yanlı ve kasıtlı olarak ?Ermeniler katlediliyor.? şeklinde yer almış ve bunun sonuçları günümüze kadar gelmiştir.Bu sonuçların ülkemizi ve Milletimizi zor durumda bırakmaya yönelik olduğu ortadadır. Bu itibarla Hatay bölgesinde yaşayan Ermenilerin nüfusları, sosyal ve kültürel durumları, çıkardıkları olaylar, isyanları Tarih biliminin bilimsel metotları kullanılarak tüm gerçekliği ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire offered Armenians the possibility of living their religion, language, customs, traditions and customs freely, as a result Armenians lived prosperous , comfortable and happy life. However, in the XIX. Century onwards, the conditions changed and until that time Armenians, who had never had any problems with Turkish people and government administration , after the reduction of state power , began to be misused by the imperialist states for their own interests. Although Armenians had the majority of population in their living areas and had religious, social, economic, and administrative freedoms in the territory of Turkey, they gave up the desire to live together in peace because of various reasons and headed towards some negative activities. Armenians started uprising with the request of reform at first, and then with the demand of autonomy and at last with request of independence and they attitudized a hostile posture against the people with whom they lived together in peace until that day. As in the other parts of the territory of Turkey, provoked Armenians led to the undesireable incidents in order to reach their objectives and these events caused the deaths of a lot of soldiers and innocent people as well as loss of properties and lives and because of the events, the serenity and peace had an end in the region. These events were taken place in Western media deliberately and in a biased way, as“The Armenians have been slaughtered”and the results of the events have reached to date. It is obvious that the results are intented to leave our country and our nation in the lurch. Hence, the number of Armenians lived in Hatay, their social and cultural situations, the incidents caused by them and their uprisings and rebellions have been put forwarded by using the scientific methods under the reality light of History science.