Siyasal iletişimin Amerikanlaşması bağlamında Ak Parti'nin siyasal iletişim çalışmalarının gazeteler üzerinden incelenmesi
An investigation on newspapers of Ak Party's political communication studies in the context of americanization of political communication
  1. Tez No: 340246
  2. Yazar: AHMET ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, Siyasal iletişimin Amerikanlaşması, Ak Parti ve 2002 Genel Seçimi, 2007 Genel Seçimi, 2011 Genel Seçimi, Political Communication, Americanization of the Political Communication, Ak Party and 2002 General Election, 2007 General Election, 2011 General Election
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 434
Özet
Bu tez çalışmasında, ABD?nin her alanda ideal bir örnek olarak sunulmasıyla başlayan ve küreselleşmeyle artan Amerikanlaşma olgusu çerçevesinde, siyasal iletişim çalışmalarının Amerikanlaşması ele alınmaktadır. Çalışmada, 1960?larda Avrupa?daki seçim kampanyalarında görülmeye başlanan ve günümüzde de artarak devam eden siyasal iletişimin Amerikanlaşması olgusunun, dünya genelinde bir benzeşmeye/Amerikanlaşmaya neden olduğu ve Türkiye?nin de bu benzeşmeden etkilendiği varsayımından hareketle, Ak Parti?nin siyasal iletişim çalışmalarındaki Amerikanlaşmanın gazetelere yansıması üzerinden bir incelenme yapılmıştır.Ak Parti?nin siyasal iletişim çalışmalarının gazetelere yansıması üzerinden yapılan incelemede, partinin katıldığı üç genel seçim dönemi değerlendirilmiştir. Çalışmada, yazılı basını temsilen, her seçim dönemi için tirajlarına göre ilk üç gazete örneklem olarak seçilmiştir. Gazetelerden elde edilen veriler, siyasal iletişimin Amerikanlaşmasındaki kriterler olan profesyonelleştirilme, bilimselleştirilme, kişiselleştirilme, medyatikleştirilme, kitle partileri ve depolitizasyon ana başlıkları altında değerlendirilmiştir. Anlatılanlar bağlamında dört bölüm olarak hazırlanan bu çalışmanın birinci bölümünde, kuramsal bir çerçevenin oluşturulabilmesi için siyaset, siyasal iletişim ve siyasal iletişim yöntemleri Amerikanlaşma çerçevesinde değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye?de yapılan siyasal iletişim çalışmaları tarihsel süreç içinde incelenmiş ve seçim dönemlerine göre kampanya bilgileri verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, örneklem olarak seçilen Ak Parti?nin kuruluşu, siyasal kimliği ve politikalarından bahsedilerek, siyasal iletişim çalışmalarına kısaca değinilmiştir. Araştırma bulgularının yer aldığı tezin dördüncü bölümünde ise, örneklem olarak seçilen gazetelerde yer alan Ak Parti?yle ilgili iletilerdeki Amerikanlaşma kriterlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Americanization of political communication studies are discussed within the framework of the beginning with the introduction of the United States as an ideal example and the phenomenon of Americanization by the terms of increasing of globalization.The phenomenon of the Americanization which began to be seen in the election campaigns of 1960?s in Europe and continue to increase nowadays caused an analogy/Americanization all over the world. With this context, on the assumption that the origin of affected Turkey from this analogy, in the study, reflection of the newspapers are investigated by the means of political communication studies of Ak Party.In the investigation which was carried out studies of political communication of Ak Party, it is evaluated that the party?s accession in three general election periods. In the study according to newspaper circulation rates, first three newspapers are choosen as a sample by representing written press. The data obtained from newspapers are evaluated under the main titles of professionalization, scientification, personalization, mediatization, mass parties (catch all parties) and depoliticization that the criteria of Americanization of the political communication.In the first part of the study which is prepared as four section in the context of rehearsal, in order to create a theoretical framework politic, political communication and political communication methods are evaluated within the framework of Americanization. In the second part, political communication studies in Turkey are examined in the historical process and information of campaign are provided according to election periods. In the third part of the study, by mentioning for Ak Party?s foundation, political identity and politics, chosen as a sample, briefly mentioned the works of political communication. In the fourth part of the study in which research findings take place, Americanization criteria in Ak Party related massages are evaluated in the newspapers which are selected as sample.