Siyasi partiler hukuku açısından siyasi partilerin finansmanı
Financing political parties in terms of political parties law
  1. Tez No: 340251
  2. Yazar: ABDULKADİR SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Political Parties, Political Parties Incomes, Political Parties Expenditures, Financing Control of Political Parties
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Siyasi partiler, işlevleri itibarıyla demokrasinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Siyasi partiler II. Dünya Savaşı sonrasında hukuk sistemlerine dâhil olmuşlardır. Sonraları ise bu kurumlar, bağımsız bir hukuk dalı içerisinde değerlendirilebilecek gelişmeyi göstermiştir. Günümüzde siyasi partiler olmaksızın bir demokrasinin düşünülememesi; serbestçe örgütlenen ve iktidar için eşit ve adil şartlarda rekabet edebilen siyasi partilerin varlığını gerekli kılar. Siyasi partiler arasında eşit rekabet ortamının sağlanabilmesinde en önemli konulardan birisi de, siyasi partilerin finansmanıdır.Tezin birinci bölümü siyasi partiler hukukuna ayrılmıştır. İkinci bölümde ise karşılaştırmalı hukuk verilerinin yanında Türkiye?de siyasi partilerin finansmanı konusu ele alınmıştır. Bu bölümde siyasi partilerin gelirleri, giderleri ve mali denetimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde de siyasi partilerin finansmanı ile alakalı Türkiye özelindeki problemler tespit edilmeye çalışılmış ve bu problemlere ilişkin çözüm önerilerine yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler; Siyasi Partiler, Siyasi Partilerin Gelirleri, Siyasi Partilerin Harcamaları, Siyasi Partilerin Mali Denetimi.
Özet (Çeviri)
The political parties are indispensable components for democracy in consideration of their functions. Political parties integrated in legal systems after the World War II. Later on, these institutions showed the improvement can be examined in seperate discipline of law because of its incomparable position. Not to be considered democracy without political parties, requires political parties organized freely and compete for power under equal and fair conditions. One of the most important subjects about that, ensuring a competitive environment among other parties is financing political parties. First chapter of this dissertation is related political parties as a institution of law system. In the second chapter of dissertation, it is discussed that financing political parties in Turkey within the national and comparative law. In this context, expenditure of political parties and also control of financing political parties was discussed. Third chapter is related to the problems of financing political parties especially in Turkey. Finally, we will argue some settlements for the problems of financing political parties.