İcra ve İflas Hukukunda paraya çevirme
Encashment on debt enforcement and bankruptcy law
  1. Tez No: 340252
  2. Yazar: OSMAN DURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞÜKRAN EKECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Paraya çevirme, açık artırma, pazarlık yolu, alacağın devri, tahsil yetkisinin devri, taşınır, taşınmaz, alacak, escashment, auctionsale, sale a bargain, instead of payingthe transfer ofreceivables, charged on thetransfer of powers, movable, immovable, receivable
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
İcra ve İflas Hukuku, diğer bir deyişle cebri icra hukuku, alacağına kavuşamayan alacaklıların, devletin cebri icra organları vasıtasıyla alacağını elde etmesini sağlayan hukuk dalıdır. Alacağına kavuşamayan alacaklının, doğrudan gidip borçlunun malvarlığına el koyması modern hukuk sistemlerinde yasaklanmıştır. Alacaklı devletin resmi organlarına başvurarak bu alacağına kavuşabilecektir. Bu aşamadan sonra ise devletin resmi organları İcra ve İflas Hukuku, yani İcra ve İflas Kanunu, kuralları çerçevesinde belirli prosedürler çerçevesinde alacaklının alacağına kavuşmasını sağlayacaktır. Ancak bu durumda da borçlunun malvarlığı doğrudan alacaklıya verilerek alacaklı tatmin edilmemektedir. Alacaklı, cebri icra organları tarafından borçlunun haczedilebilen malvarlığına el koyulması ve bu haczedilen malların belirli şekillerle paraya çevrilmesi sonucu bu elde edilen para ile tatmin edilmektedir.İcra ve İflas Hukuku, genel olarak iki ana bölümde oluşmaktadır. Bunlar haciz, diğer bir deyişle cüzi takip, ve iflas, diğer bir deyişle külli takiptir. Bu iki takip yolunun esas farkı borçlu karşısında yer alan alacaklıların sayısıdır. Ancak her iki takip yolunda da yine alacaklılar borçlunun haczedilebilen malvarlığının paraya çevrilmesi sonucu elde edilen paradan tatmin edilmektedirler.Paraya çevirmeyi taşınır, taşınmaz, alacak ve diğer malvarlığının paraya çevrilmesi şeklinde ayırabiliriz. Aynı zamanda bu malların paraya çevirme şekillerine göre de ayrım yapabilir; açık artırma yoluyla paraya çevirme, pazarlık yoluyla paraya çevirme, ödeme yerine alacakların devri ve tahsil yetkisinin devri. Tezimizde özet olarak açıklamaya çalıştığımız bu hususlar inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Debt Enforcement And Bankruptcy Law, in other words execution law, is branch of law which procure creditors which to collect receivables via execution organs of the state. In modern legal systems forbidden creditors which not to collect receivables sequestrate the debtor's assets. Creditor collects receivable via execution organs of the state. After this point execution organs of the state implement Debt Enforcement And Bankruptcy Law, in other words Enforcement and Bankruptcy Code, to procure creditors which to collect receivables. But in the present case creditor not collected receivables via direct gave the debtor'sassets. Creditors satisfied via execution organs sequestrate the debtor's assets and encashment this assets certain procedures.Generally Debt Enforcement And Bankruptcy Law consist of two main parts. Sequestration and bankruptcy. The main difference of this two pursuance procedure is the number of creditors. But this two pursuance procedure Creditors satisfied via execution organs sequestrate the debtor's assets and encashment this assets certain procedures.Encashment spared encashment of movable, immovable, receivable and other assets. At thesame time can spared encashment image of this assest; auctionsale, sale a bargain, instead of paying the transfer of receivables and charged on the transfer of powers. This thesis examines tried to explain these issuesas a summary.