Henri Bergson'un bellek anlayışı ve çağdaş psikolojideki yeri
Henri Bergson's understanding of memory and its place in modern psychology
- Tez No: 340256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bergson, Zihin-Beden, Beyin, Bellek, Tin, Psikofiziksel Paralelizm, Bergson, Mind-Body, Brain, Memory, Spirit, Psychophysical Parallelism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Düşünce dünyasında önemli bir yere sahip olan filozof Henri Bergson özgün fikirleri ile hem batı düşüncesinde hem de Türkiye?de oldukça ilgi görmüştür. Türkiye?de felsefi yönüyle ün kazanmış olan Bergson bellek üzerine dikkat çekici fikirler ileri sürmüştür. Bergson zihin-beden problemini bellek yaklaşımıyla daha anlaşılır hale getirmeyi amaçlamıştır. Klasik görüşün belleğin beyinde depolandığını ileri sürmesine karşın Bergson bu düşünceye karşı çıkmıştır. Belleği beyinle değil, tinle ilgili bir realite olarak ele almıştır. Bu nedenle belleği açıklamada lokalizasyon ve psikofiziksel paralelizm gibi çağdaş psikolojinin temellerinde önemli bir yere sahip çalışma ve yaklaşımlardan ayrı bir yerde durmaktadır. Çalışmamızda Bergson?un bellek anlayışı ve bu anlayışın çağdaş bellek yaklaşımları arasındaki konumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Philosopher Henri Bergson who has an important place in world of thought has attracted considerable attention with his original thoughts in both Western Philosophy and Turkey. Bergson who has earned reputation with his philosophical aspect in Turkey put forward considerable ideas on memory. Bergson aimed to make it more understandable the mind-body problem with his memory approach. Although the classical theory assert that memory is stored in brain, Bergson objected to this. Instead of brain, he tackled the memory as a reality that is related to spirit. Therefore, in explanation the memory, he has remain in a separate place from works and theories as localization and psychophysical parallelism that have an important role in essentials of modern psychology. In our work, Bergson?s understanding of memory and his position among modern memory approaches were examined.