Diyarbakırlı Molla Mustafa'nın Menâsik-i Hacc adlı eseri üzerine bir dil incelemesi
A linguistic study on the book entitled Menâsik-i Hacc/Hadj by Diyarbakirli Molla Mustafa
- Tez No: 340255
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İslam, hac, Osmanlı Türkçesi, Islam, hadj/pilgrimage, Ottoman Turkish
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Türkler İslam dinini benimsedikten sonra bu dinin şartlarını öğrenmek ve yerine getirmek için başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere dinî eserleri Türkçeye çevirmiş, kendileri de bu dinin şartlarının kusursuz olarak yerine getirilmesi için kılavuz kitaplar yazmışlardır.Üzerinde çalıştığımız ve Osmanlı Türkçesinin ilk dönemlerine ait olduğunu düşündüğümüz, Diyarbakırlı Molla Mustafa'nın yazdığı bu eser, İslam'ın şartlarından biri olan haccın gerçekleştiriliş şeklini ve kurallarını anlatan bir hac rehberidir. Eser, çalışmamızın giriş kısmında tanıtılmaya çalışılmıştır.Çalışmamız, dil bilgisi, metin ve sözlük olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.Dil bilgisi bölümünde eserdeki dil bilgisi konuları işlenmiş ve dil özellikleriyle ilgili farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Metin bölümünde Arap harfli eser, yazıçevrimli (transkripsiyonlu) olarak verilmiştir. Sözlük bölümündeyse eserdeki bütün sözcüklerin anlamları verilmeye çalışılmıştır.Sonuç bölümünde eserin genel değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmada yararlanılan eserlerin künyesi son bölüme eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
After Turks internalized Islam as a religion, firstly they translated the holybook the Kur'an-ı Karem and some other essential religious books into Turkish and edited some guide books in order to fulfill religious principles and duties perfectly.This book which was written by `Diyarbakırlı Molla Mustafa' and we think that it belongs to the first era of the Otoman Turkish on that we have studied,is a source book which gives information about how to fulfill`Hadj'/pilgrimagewhich is one of the Islamic principles and its principles. Our study consists of three parts as linguistics,text and dictionary. In linguistic part,we studied on Grammar toppics and tried to determine the variations in the language used. In text part,the book was written in Arabic letters and edited with transcription. In dictionary part,even all of the vocabulary was explained. In the conclusion part,the book was evaluated as an overall. The information on references which were made use of, were added at the end of this book.