Ebu'l-Alâ' el-Ma'arrî'nin şiirlerinde ölüm teması
The theme of death in Abu'el-Alâ al-Ma'arrî's poets
- Tez No: 340257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ebu?l-?Alâ? el-Ma?arrî, Ölüm, Şiir, Edebiyat, Arap, Abbasî Dönemi, Ebu?l-?Alâ? al-Ma?arrî, Death, Poem, Arabic, Literature, Abbasi Period
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bütün canlı organizmaların yaşamına son veren ve araştırmamızın konusu olan usta şair Ebu?l-cAlâ? el-Ma?arrî?de evrensel bir temâya dönüşen ölüm fenomeni, edebiyat tarihi boyunca üzerinde düşünülen ve anlamlandınlmaya çalışılan bir olgu olmuştur. Ölüm, bizzat tecrübe edilerek rasyonel anlamda bir tarifi yapılamadığı için, edebiyatçının inancı, ahlakı, hayata bakış açısı ve içinde bulunduğu sosyo-kültürel ortam ekseninde olumlu ve olumsuz manada değişkenlik arz eden bir grafikle ele alınmıştır. Şair el-Macarrî?nin, yaşadığı üçüncü Abbasî döneminde hâkim olan siyâsî ve sosyal istikrarsızlığın yanı sıra henüz dört yaşındayken yakalandığı çiçek hastalığı sonucunda gözlerini kaybetmesi, onun içine kapanık biri olmasına ve daima ölümü arzulamasına sebep olmuştur. Özellikle kendini eve kapatarak ?rehînu?l-mahbiseyn? lakabını aldıktan sonra ölüm temini sıklıkla işleyen el-Macarrî, şiire düşünce, düşünceye de şiir kisvesi giydirerek edebiyat sahasına çok nadide şiirler kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our research,the death phenomenon which brings an end to all living organisms is turned to an universal theme by the great poet Ebu?l-cAlâ? al-Ma?arrî? and is a fact that is thought about and tried to be explained during the literature history. As death cannot be described personally in a rational way by experiencing, the subject is approached with positive and negative terms,taking into account the man of letter?s faith, morals, point of view and the socio-cultural environment which he lives in. The poetal-Ma?arrî lived in the third Abbasid period and along with the political and social instability in this period and loss of his eyes because of smallpox when he was just four years old, caused him to be anintroverted person and always wishing the death. In particular, by locking himself up at home and getting the nickname ?rehînu?l-mahbiseyn? the poetal-Ma?arrî performed the death theme by fitting the guise of the poem to the thought and the guise of the thought to the poem, bringing many precious poems in the field of literature.