Kadın spor yöneticilerinin labirentteki yolcuğu: Liderlik becerileri, algılanan engeller ve toplumsal cinsiyet rolleri
The journey of the women sport managers through the labyrinths: Skills of leadership, encountered barriers and socail gender roles
  1. Tez No: 340269
  2. Yazar: ZÜHAL KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Labirent Yolculuğu (Kariyer süreci), Liderlik Becerileri, Engeller, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Labyrinth journey (Career Process), Leadership Skills, Barriers, Social Gender Roles
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmada, ?labirent? metaforu (mecazı) kullanılarak, yöneticilik görevinde yükselmiş kadın spor yöneticilerin; ?Labirentteki Yolculuğu: Liderlik Becerileri, Algılanan Engeller ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri? amacıyla görüşleri değerlendirilmiştir. Bu araştırmada, hem nitel hem de nicel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı karma metot seçilerek, görüşme ve anket yöntemleri gerçekleştirilmiştir. Katılımcı seçiminde ise ?ölçüt örneklem? yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, 2012 tarihinde, 35-59 yaşları arasında bulunan, en az 5 yıl spor yönetiminde aktif görev yapan, 7 kadın spor yönetici ile yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca katılımcıların kendilerini nasıl (erkeksi veya kadınsı) tanımladıkları konusunda BEM Cinsiyet Rolü Envanteri uygulanmıştır. Verilerin analizi için betimsel ve içerik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada ortaya çıkan bulgular beş genel tema altında derlenmiştir. Bu genel temalar; 1) Labirent ve labirent yolları (örgüt iklimi) ile ilgili metaforik tanımlar 2) Labirentte yolculuk (kariyer süreci) süreci ve labirent yolculuğu (kariyer süreci) süresince algılanan engeller 3) Labirentte yolculuk (kariyer süreci) süresince algılanan engelleri aşarken gösterilen liderlik becerileri 4) Labirentte yolculuk (kariyer süreci) yapan kadın yöneticilerde, spor özgeçmişlerinin rolü 5) Toplumsal cinsiyet rolleri şeklindedir. Sonuç olarak; katılımcıların, spor yöneticiliği alanında, kariyer ilerleme süreçlerinde, algıladıkları birçok bireysel, örgütsel ve toplumsal engelleri, liderlik becerileriyle aşabildikleri ve bu kadın spor yöneticilerin, liderlik becerilerinin gelişmesinde, spor özgeçmişlerinin etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, by using ?labyrinth? metaphor, the opinions of women sport managers, who are trying to reach or have reached higher positions in management, about ?Journey in Labyrinth: Leadership Skills, Encountered Barriers and Social Gender Roles? were evaluated. . In this study, a mixed method data collection techniques was used. In this study, ?criterion sampling method? and semi structured interview technique were used. The interviews were made in 2012 with 7 women sport managers aged 35-39 and had at least 5 years active sports managing career. Also how the participants themselves to define, BEM Sex Role Inventory was used. To analyze the data, descriptive and content analysis methods were used. The results were grouped under 5 basic themes; 1) Metaphoric definitions of Labyrinth (organizational climate) 2) Journey in Labyrinth (career process) and encountered barriers in labyrinth journey (career process) 3) Labyrinth journey (career process) 4) The role of sport experiences 5) Social gender roles. As a result; it was seen that participants were able to overcome several individual, organizational and social barriers in sport management career process with their leadership skills and their past sport experiences had positive effects on the development of their leadership skills.