Türkiye'de kritik enerji altyapı güvenliği: Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı örneği
Critical energy infrastructure security in Turkey: instance of the Baku-Tbilisi-Ceyhan Crude Oil Pipeline
  1. Tez No: 340268
  2. Yazar: FİKRET ORÇUN KEÇECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM ÖZGÜR DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Yaklaşımları, Enerji Güvenliği, Boru Hatları, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, Kritik Enerji Altyapı Güvenliği, Security Approaches, Energy Security, Pipelines, The Baku-Tbilisi-Ceyhan Crude Oil Pipeline, Critical Energy Infrastructure Security
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Yüksek lisans tez çalışması, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı örneği kapsamında Türkiye'de kritik enerji altyapı güvenliğini incelemiştir. Sanayi Devrimi'nden itibaren, enerjinin her geçen gün daha önemli bir konuma yükseldiği görünmektedir. Enerjinin, 11 Eylül 2001 terör saldırıları sonrasında Kopenhag Okulu dâhilinde güvenlikleştirme yaklaşımı çerçevesinde incelendiği ifade edilebilmektedir. Enerji ve enerji güvenliği, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere pek çok ülkede ulusal güvenlik konusu kapsamına alındığı görülmektedir. Özellikle petrolün elli yıllık bir ömrü kaldığı kabul edildiğinde, enerji ve enerjiye duyulan ihtiyaç, kaynak arzı, transit ülke ve talep ülkelerinden oluşan boru hattı güzergâhlarını ve nakil yollarıyla birbirlerine ulaştırılmasını zaruri kılmıştır.Buradan hareketle, Türkiye'nin kritik enerji altyapı ve enerji güvenliği incelenmeye çalışılmış, bu inceleme sırasında dünya örnekleri ile karşılaştırılmalar yapılarak Türkiye'nin mevcut konumu ve algısının ortaya çıkarılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Security approaches have begun to transform since the 1970s and this transition process has continued after the collapse of Soviet Union. In spite of returning to the traditional security approaches after the September (9/11), 2011 attacks, the new approaches have strengthened their position in the literature. For this reason, energy and energy security constituted a priority in agendas of countries in the last decade and caused to serious competition geopolitically in this area. The Western countries have begun to develop various action and protection policies in this topic. In this sense, Turkey has begun to developing policy embodying itself in the Baku-Tbilisi-Ceyhan Crude Oil Pipeline commissioned in 2006. However, Turkey has remained behind the many Western world countries because of its the specific dynamics or own sense of security in terms of critical infrastructure security. In this regard, the aim of the study is to understand how Turkey provides critical energy infrastructure security by comparing Turkey with its correspondents in the world focusing on the strong and weak sides of the country. The securitization approach of the Copenhagen school is used as a tool to understand the perception of Turkish state elite on critical infrastructure security.