Halep ağzı (İnceleme, Metinler, Sözlük)
Halab (Aleppo) dialect(analyse, texts, dictionary)
- Tez No: 340271
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTALMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halep Ağzı, Dil özellikleri, Ağız, Ses bilgisi, Şekil bilgisi, Aleppo dialect, Language characteristics, dialect, Phonetic, morphology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Suriye?nin ikinci büyük şehri olan Halep, en önemli sanayi merkezlerinden biridir. Suriye ticaretinin %38?i bu şehir yoluyla yapılmaktadır. Bu tezimizde Halep şehrinin kısa bir tarihi geçmişinden bahsedilmiş olup; orada yaşayan Türklerin konuştuğu Türkçeyi yani Halep Ağzı?nı ele almaktayız. Halep Ağzı?nda o şehrin insanlarından elde ettiğimiz derlemeler sonucu birçok ağızözelliği tespit edilmiştir. Halep Ağzı?nı incelediğimizde bu ağızda ve özellikle Arapça?dan alınma kelimelerdeki ? sesine karşılık olarak ?a, ?e, ?i, ?ı, ?o, ?ö, ?u, ?ü ünlülerinin kullanıldığıını görmekteyiz. Kapalı ? ünlüsü de sık karşılanan bir örnek olmasa da Halep Ağzı?nda yer almaktadır. í ünlüsü de Halep Ağzı?nda oldukça yaygın. Harezm Türkçesinde görülen çift dudak ünsüzü w Halep Ağzı?nda da mevcuttur. Çalışmada ele alınan ses değişmeleri, benzeşmeleri, ünsüz ikizleşmeleri ve yer değiştirme ses olayları Anadolu ağızlarıyla Halep Ağzı arasında birçok ortak özellik bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aleppo, the second biggest city of Syria, is one of the most important industrial centers of the country. 38%of the trade in Syria is run through this city. This thesis, presenting a brief historic past of Aleppo city, studies the Turkish spoken by Turks live there, i.e, Aleppo dialect. I determined too many dialect features of Aleppo dialect via collections that I have had from this city?s people. When we study the Aleppo dialect we see that vowels ? ?a, ?e, ?i, ?ı, ?o, ?ö, ?u, ?ü? are used in return for ? sound in this dialect, especially in words taken from Arabic. The closed vowel ??? appears in Halab dialect, although it?s not a frequently met case. Vowel ?í? is also pretty widespread. The double-lip consonant ?w? which seen in Kharazm Turkish is present in Aleppo dialect. On studying the sound cases of Halab dialect as like sound changes, sound similarities, substitutions and that consonant becomes twin, I achieved that Aleppo dialect has too many common features with Anatolian dialects