Kapalı döngü tedarik zinciri ağ tasarımı: Türkiye'de cep telefonu yeniden üretimi karma tamsayılı model önerisi
Closed loop supply chain network design: Mixed integer linear programming model proposal for Turkey cell phone remanufacturing
  1. Tez No: 340272
  2. Yazar: ASLİ OZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KARAGÖZ, PROF. DR. İSMAİL EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Üretim, Karma Tamsayılı Doğrusal Programlama, Kapalı Döngü Tedarik Zinciri, Cep Telefonu, Remanufacturing, Mixed Integer Linear Programming, Closed Loop Supply Chain Network, Cell Phone
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kaynakların sınırlı olması eskiden beri bazı ürünlerin yeniden kullanılarak kaynak yaratma çabası ile sonuçlanmıştır. Örneğin cam şişelerin depozitolu olması, kâğıtların geri dönüştürülebilmesi, metallerin yeniden kullanılması çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Bunun başlıca sebebi, var olanın kullanılması yenisini üretmekten ekonomik olarak daha avantajlı olmaktadır. Günümüz koşullarında bu işlemlerin fazlalaşması her alanda yeniden kullanıma ilişkin sektörleri ortaya çıkarmaktadır. Bu sektörlerin en eskileri arasında ambalaj, kâğıt, plastik, metal endüstrileri gösterilmektedir. Bunun yanı sıra elektrikli ve elektronik ürünler, otomotiv sanayi, gıda sektörlerinde de yeniden kullanım örnekleri artmaktadır. Bu örnekler literatürde tersine lojistik faaliyetleri kapsamında incelenmektedir. Klasik üretim faaliyeti düşünüldüğünde hammadde tedariki, üretim prosesi, stok kontrolü ve dağıtım süreçlerini içeren bir dizi aktive tedarik zinciri yapısı içinde ele alınmaktadır. Tedarik zinciri ve tersine tedarik zinciri faaliyetlerini bütünleşik olarak ele alındığı bu zincir yapıya kapalı döngü tedarik zinciri adı verilmektedir. Bu sistemin işleyişi ele alındığında son kullanıcıdan ürünlerin toplanması, ayrıştırılması, yeniden üretimde kullanılabilecek parçaların belirlenmesi, test edilmesi, çalışmayan bozuk parçaların yerine çalışabilir parçaların temin edilmesi, üretimi tamamlanan ürünlerin son kullanıcılarına ulaştırılması işlemlerinden oluşmaktadır.Bu çalışma kapsamında kullanılmış cep telefonlarının yeniden üretimi ve piyasaya yeni bir ürün olarak sunulmasını içeren kapalı döngü tedarik zinciri ağ tasarımına ilişkin kavramsal bir model ve karma tamsayılı programlama yöntemi kullanılarak matematiksel model oluşturulmuştur.Çalışma kapsamındaki araştırma soruları şöyle sıralanmaktadır: 1) Üçüncü parti bir yeniden üretim tesisi nerede açılacak ve bu firmanın Türkiye pazarındaki veriler dikkate alındığında ekonomik açıdan sürdürülebilir olup olmayacağı kararı nasıl verilecektir. 2) Cep telefonu bir ürün olarak ömrünü tamamladığında hangi geri kazanım işlemleri uygulanmalı, geri kazanım işlemlerinin uygulanmasındaki temel motivasyon ne olmalı ve beklenen çıktılar nelerdir? 3)Farklı ülkelerdeki uygulama örnekleri ve temel kazanımlar nasıl özetlenebilir? Çalışmanın II. bölümde kapsamı, sınırlılıkları ve katkıları, III. bölümünde kapalı döngü tedarik zincir kavramının gelişim süreci ve yönetim yapısı, IV. bölümünde yeniden üretim kavramı, gelişim süreci, uygulama alanları ve yasal prosedürler, V. bölümünde konuyla ilgili literatür analizi, VI. bölümünde problemin tanımı, cep telefonu sektörü, araştırmanın modeli, analiz sonuçları ve, VII. ve son bölümünde de çalışmanın sonuçlarının değerlendirilmesi ve araştırma fırsatları sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Limited resources have led to the reuse of some products and resource generation efforts. For instance returnable glass bottles, recyclable paper products, reuse of metals have been applied for many years now. The main reason for this is that using the existing one is more advantageous economically than remanufacturing of a new one. Increase in such processes brings out sectors related to the reuse of them in any field. Packaging, paper, plastic and metal industries are indicated as the oldest ones among these sectors. Furthermore, reuse of products has increased in electric and electronic products, automotive industry and nutrition sectors. These samples are investigated in reverse logistic activities content in the literature. When traditional production activity is discussed, it is considered in a series of supply chains including raw material supply, production process, stock control and distribution processes. This chain structure, where supply chain and reverse supply chain activities are considered as integrated, is called closed loop supply chain. When the running of this system is considered, it is made of the collection of products from the final user, determination of the pieces to be used in remanufacturing, testing, provision of the running pieces in place of not running defective pieces and communicating of the completed products to the final users. A conceptual model and mixed integer programming method was used and a mathematical model was formed regarding closed loop supply chain network including remanufacturing of used cellular phones and presentation of them as a new product to the market.Research questions in the study content are listed as: 1) the location of the third party remanufacturing facility and how the economic sustainability of this firm is decided when the data in the market of Turkey are considered. 2) Which regain processes should be applied once cell phones complete their lifetime as a product, and what the basic motivations should be in the application of regain processes and what are the expectations? 3) How is the application samples in various countries and fundamental gains summarized? The content, limitations and contributions will be presented in the 2nd section, limitation process and administration structure of the closed loop supply chain concept will be presented in the 3rd section, remanufacturing process, application areas and legal procedures will be presented in the 4th section, literature analysis about the subject will be presented in the 5th section, and the definition of the problem, cellular telephone sector, research model and analysis results will be presented in the 6th section, and an evaluation of the study results and research opportunities will be presented in the 7th section.