Doğa sporlarında ve arama kurtarmada liderlik becerilerinin incelenmesi
Investigating the leadership skills in outdoor sports & search and rescue
- Tez No: 340273
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Doğa sporları, Arama kurtarma, Liderlik Becerileri, Outdoor Sports, Search and Rescue, Leadership Skills
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye?deki arama kurtarma yapan doğa sporları liderlerinin, liderlik becerilerinin incelenmesidir. Bu araştırmada, doğa sporlarının liderliğini yapan ve aynı zamanda arama kurtarma örgütlerindeki liderliği yürüten kişilerin, liderlik özelliklerine ve liderlik başarılarının spor ile ilişkisine dikkat çekilmiştir. Araştırmada, nitel araştırma deseni seçilerek, ?görüşme? ve ?doküman analizi? yöntemleri gerçekleştirilmiştir. Katılımcı seçiminde ise ?ölçüt örnekleme? yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada 2012 tarihinde, Türkiye?de doğa sporlarında liderlik yapan, aktif ve en az 8 yıl süredir deneyimli, afet durumunda ve dağlık arazilerde en az 50 operasyona katılmış, 9 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Verilerin analizi için betimsel ve içerik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları dört genel tema altında analiz edilmiştir. Bunlar, 1.Arama-kurtarma sistemi ve organizasyon yapısı, 2. Arama kurtarma yapan doğa sporları liderlerinin liderlik anlayışı, 3. Arama kurtarma yapan doğa sporları liderlerinin liderlik becerileri ve 4. Arama kurtarma yapan doğa sporları liderlerinin, liderlik becerilerinin spor ile ilişkisi, şeklinde başlıklarla ifade edilmiştir. Araştırma sonucunda, doğa sporlarında aktif olarak liderlik yapan ve aynı zamanda arama kurtarma örgütlerinde operasyonlarda liderlik yapan kişilerin, liderlik becerileri incelenmiş; özellikle karar verme, risk alma ve takım çalışmasının önemli beceriler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca liderlikte, liderlik algısı, liderlik profilinin, amaç farkındalığının ve uzmanlığın önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Alanla ilgili olarak, sportif, kişilik özellikleri ve birlikte çalışmaya yönelik becerilerin, liderlikle önemli ve ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study to investigate the leadership skills of outdoor sports and search and rescue leaders in Turkey. It has also been stressed the importance of the relationship between outdoor sports leadership and emergency management leadership skills and how they behave in emergencies. In this study, qualitative reserch design was used. And also, Interview and document analysis technique and ?criterion sampling method? were used. The interviews were made in 2012 with 9 outdoor and search and rescue leaders had an experienced at least 8-year active in outdoor sport, who have taken part in at least 50 search and rescue operations. To analyze the data, descriptive and content analysis methods were used. The results were grouped under four basic themes; 1.Structure of search and rescue system in Turkey, 2.Leadership perceptions of the participants in Turkey: 3.Leadership skills: decision making, risk-taking, teamwork 4. Leadership skills, relationship with the sport, have been seeked in this study. As a conclusion, it was found that the leadership perception, leader profile, purpose awareness and professionality were important. Moreover, decision making, risk taking and team work were found as the important leadership skills. Besides, sportive, personal and teamwork skills were found as highly related to outdoor sports and search and rescue.